ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернівецька журналістка отримала повідомлення про замінування

17.10.2024, 10:25
Альона Чорна

Журналістка чернівецького видання 0372 Марія Боднарашек отримала електронного листа з погрозами про замінування, аналогічного до тих, який отримали низка медіа і журналістів.

Про це представниці Інституту масової інформації у Чернівецькій області Альоні Чорній повідомила комунікаційна менеджерка видання Анна Соцька. 

За її словами, у листі, що схожий на автоматичний переклад, йдеться про те, що будівля замінована і може бути підірвана найближчим часом. Відправник вказує, що всю відповідальність за такі дії покладено на “терористичну групу Fire Cells Group”.

“Доброго дня, надходить інформація про ймовірну загрозу терористичного акту, що може становити небезпеку для Вашого життя. Я ж казав що Ви погано обстежите будинок незабаром я приведу вибуховий пристрій у дію!! Воно було в стелі! Аллах акбар!”, – йшлося у листі.

У коментарі представниці ІМІ журналістка 0372 Марія Боднарашек розповіла, що коли отримала листа про замінування спершу злякалася, оскільки через зайнятість не знала про ідентичні повідомлення іншим редакціям. Редакція відреагувала на отриманий лист зверненням до поліції.

“Попри те, що подібні листи вже приходили до інших журналістів, ми перестрахувалися і звернулися до представників поліції. Там нам відповіли, що таких листів за змістом було дуже багато і вони час від часу приходять і на адресу поліції. Все перевіряють й жодне не знайшло підтвердження”, – повідомила Анна Соцька. 

Як повідомляв ІМІ, поліція перевірила всі будівлі, щодо замінування яких 14 жовтня масово надходили повідомлення. Переважна їх більшість надійшла з російських IP-адрес.

Хто отримав повідомлення про мінування

14 жовтня низка медіа отримали ідентичні повідомлення про замінування: Суспільне Черкаси, онлайн-медіа “Перший Криворізький”, державне підприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України”, журналістка луцького Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Валентина Куць, Суспільне Рівне, журналістка з Хмельницького Альона Береза. Також погрози отримала громадська організація Центр прав людини ZMINA та Музей історії України у Другій світовій війні, журналіст LIGA.net Володимир Фомічов та філії Суспільного, “Детектор медіа”, “Українська правда”.

У листах згадуються українські журналістки, яких відправники називають винними у ймовірному теракті. Покласти всю відповідальність відправники просять на “терористичну групу Fire Cells Group”.

Йдеться про журналісток Ірину Сисак, Валерію Єгошину та Юляю Химерик які є авторками розслідування Радіо Свобода, яке вийшло 8 жовтня, про вербування ФСБ Росії українських дітей для підпалів авто ЗСУ.

Журналісти проєкту Радіо Свобода “Схеми” з’ясували, що людина з установчими даними, як у відправника листа з погрозами громадським організаціям та медійникам, проживає в окупованому Росією Криму та має паспорт РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!