ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Схеми”: Особа з даними, як у автора погроз мінуванням, живе у Криму

Журналісти проєкту Радіо Свобода “Схеми” з’ясували, що людина з установчими даними, як у відправника листа з погрозами громадським організаціям та медійникам, проживає в окупованому Росією Криму та має паспорт РФ. Про це повідомляється на сайті Радіо Свобода.

Як виявили журналісти, у соцмережах групи, яка взяла на себе відповідальність за “масові мінування” – активно розповсюджують повідомлення із закликами палити авто українських військовослужбовців та демонструють результати підпалів. За цю “роботу” пропонують від $100.

Також у телеграм-каналі “групи”, створеному наприкінці серпня 2024 року, поширюють відео, на яких співробітники ТЦК затримують громадян України для подальшої мобілізації, та закликають переслідувати цих військових, за що обіцяють заплатити від $1000. Також там рекламують й інші групи, які виступають проти “роздачі” повісток в Україні.

Крім того, журналісти виявили, що на початку жовтня представники цієї ж “групи” розіслали повідомлення до низки державних органів України із пропозицією “вбивства за винагороду” топпосадовців органів безпеки та публічних осіб. Вони представилися організацією, яка “давно займається виконанням замовлень на силові акції і вирішенням питань через фізичне усунення”, а “пріоритетним” напрямком діяльності назвали “проведення акцій масового безпорядку, мінування держструктур, підривна діяльність будь-якого рівня”. На вебсайті “групи” йдеться, що вона надає такі “послуги”, як “рекет, замовні вбивства, викрадення автомобілей, завдання тілесних ушкоджень, підпали”.

Президент Радіо Свобода Стівен Капус заявив, що вони не піддадуться залякуванням і підтримують трьох журналісток, про яких згадують у масово розісланих електронних листах з погрозами про замінування.

“Ці журналістки нещодавно опублікували розслідування про те, як російські спецслужби вербують підлітків для здійснення підпалів автомобілів українських військових. Ми не можемо пояснити мотивацію цих обурливих погроз. Ми не піддаємося залякуванням і підтримуємо наших журналістів, які продовжуватимуть інформувати українську аудиторію безстрашно та неупереджено. Ми також готові усіляко співпрацювати з органами влади в їхніх розслідуваннях, – сказав Стівен Капус.

Хто отримав повідомлення про мінування

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня низка медіа отримали ідентичні повідомлення про замінування: Суспільне Черкаси, онлайн-медіа “Перший Криворізький”, державне підприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України”, журналістка луцького Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Валентина Куць, Суспільне Рівне, журналістка з Хмельницького Альона Береза. Також погрози отримала громадська організація Центр прав людини ZMINA та Музей історії України у Другій світовій війні, журналіст LIGA.net Володимир Фомічов та філії Суспільного, “Детектор медіа”, “Українська правда”.

У листах згадуються українські журналістки, яких відправники називають винними у ймовірному теракті. Покласти всю відповідальність відправники просять на “терористичну групу Fire Cells Group”.

Йдеться про журналісток Ірину Сисак, Валерію Єгошину та Юляю Химерик які є авторками розслідування Радіо Свобода, яке вийшло 8 жовтня, про вербування ФСБ Росії українських дітей для підпалів авто ЗСУ.

Національна поліція не виключає, що до повідомлень про замінування причетна Росія з метою дестабілізувати ситуацію у регіонах України.

Liked the article?
Help us be even more cool!