ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові викрили групу, яку навчали у РФ для протестів після виборів та проти вступу до ЄС

Поліція Молдови заявила про підготовку до масових протестів у країні після президентських виборів та референдуму щодо вступу до Європейського Союзу 20 жовтня. 

Про це розповів голова Генерального інспекторату поліції Віорел Чернеуцану на пресконференції, повідомляє “Настоящее время”.

За його словами, починаючи з липня 2024 року, до Росії регулярно виїжджали організовані групи для проходження спеціальної підготовки. Їх навчали протистояти силовим структурам, а також пояснювали технічні особливості протестів. 

Загалом підготовку пройшли понад 300 людей. Чотирьох з них затримали і заарештували на 30 днів після масових обшуків поліцією, прокуратурою та Службою інформації і безпеки Молдови. Під час обшуків 16 жовтня у них вилучили мобільні телефони, банківські картки та готівку на загальну суму 1,6 млн леїв ($89 тис.).

Тренування включали “тактики національного розколу та дестабілізації конституційного порядку”, зазначив голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Олександр Мустяце. Молодь навчали користуватися нелетальною зброєю, керувати дронами та використовувати саморобні вибухові пристрої. Деякі з них пройшли професійну підготовку в Боснії та Герцеговині, а також у Сербії, де їх навчали представники ПВК “Вагнер” та організації “Ферма”, заснованої Євгеном Пригожиним, стверджує Мустяце.

Поліція також продемонструвала відеозаписи ймовірних тренувань у Росії, зняті прихованою камерою. На них видно, як молоді люди в аудиторії скандують “Наша мова – російська”, “Ні подвійному громадянству”, “Ми не хочемо до Європи”. У відео також показано сцени, ймовірно, з тренувального табору на Балканах, де, за твердженням СІБ, молодь навчалася виготовляти вибухові речовини та використовувати дрони. За словами Олександра Мустяце, наразі ситуація під контролем, і рівень ризику оцінюється як низький.

У СІБ повідомили, що з травня 2024 року втікач-олігарх Ілан Шор фінансував поїздки молоді з Молдови до Москви. Координували процес Валентин Голоскоков і Михайло Потьопкін, які мали зв’язок з Пригожиним. Потьопкін раніше брав участь у спробах дестабілізації ситуації в Молдові у 2023 році.

Як повідомляв ІМІ, 3 жовтня 2024 року начальник молдовської поліції Віорел Чернеутяну заявив, що Росія підкупила понад 130 тисяч громадян Молдови, щоб вплинути на президентські вибори й референдум щодо вступу до ЄС, які відбудуться 20 жовтня.

11 жовтня 2024 року стало відомо, що у Молдові на вимогу Національного інспекторату розслідувань (INI) заблокували 15 телеграм-каналів та 95 чат-ботів, пов'язаних з проросійським олігархом Іланом Шором.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!