ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Коордштабі не виключають, що РФ може затягувати з репатріацією тіла Рощиної

Вікторія Рощина, фото – Facebook Вікторії Рощиної/divoche.media
Вікторія Рощина, фото – Facebook Вікторії Рощиної/divoche.media

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що поки зарано говорити про причини смерті журналістки Вікторії Рощиної. Він не виключає, що РФ може затягувати з репатріацією її тіла.

Про це він сказав 18 жовтня в програмі “Звільніть наших рідних” в ефірі Громадського радіо, яку прослухала представниця Інституту масової інформації.

“Зараз зарано робити висновки, ми продовжуємо збирати інформацію. Власне, дуже багато що може показати утримання репатріації тіла. Відповідно, зараз зарано говорити про висновки чи причини”, – сказав він.

Представник Коордштабу також наголосив, що будь-які перемовини з РФ є надскладними, і щодо звільнення Вікторії теж були такими. 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що Росія не дає жодної додаткової інформації щодо загибелі Вікторії. 

За його словами, батько вимагає від РФ офіційного підтвердження. Батько Вікторії відмовляється вірити, що вона загинула, додав він. Він також зазначив, що, як розповів йому батько, Вікторія голодувала в ув’язненні і він намагався з нею зв'язатися, що переконати припинити голодування.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, про смерть Вікторії Рощиної в російському ув’язненні стало відомо 10 жовтня 2024 року. Згідно з листом міністерства оборони Росії, отриманим її родиною 10 жовтня, Вікторія померла 19 вересня. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що має офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної.

Вікторія Рощина була в списках на обмін.

Раніше Росія визнала, що затримала Вікторію Рощину, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Вікторія перебувала на російській території.

11 жовтня правоохоронці докваліфікували кримінальне провадження, розпочате за фактом зникнення Рощиної за ч. 1 ст. 438 КК України, частиною 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, об’єднані з умисним убивством. 

За даними “Медійної ініціативи за права людини”, Вікторію Рощину тримали в одному з найжорстокіших ізоляторів Росії – СІЗО №2 в Таганрозі. Про цей слідчий ізолятор колишні полонені розповідають як про в'язницю з найжорстокішими тортурами. 

Liked the article?
Help us be even more cool!