ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт зменшив бюджет на культуру і збільшив видатки на телемарафон – Ткаченко

23.11.2022, 14:01
Фото – скриншот з відео Радіо Свобода
Фото – скриншот з відео Радіо Свобода

8 мільярдів та 700 мільйонів гривень закладено на витрати Міністерства культури та інформаційної політики на 2023 рік.

Про це міністр Олександр Ткаченко розповів в інтерв'ю УП.Життя, зазначивши, що зменшення видатків "не кардинальне: на 10–15%."

"Нам вдалося зберегти переважною мірою фінансування і для збереження культурної і архітектурної спадщини. З’явилися нарешті кошти для УКФ, для Українського інституту книги. Нам в цілому вдалося зберегти бюджет для закладів культури. Тобто культура під час війни працює", – зазначив Ткаченко.

Водночас зменшення фінансування відбулося щодо всіх статей бюджету МКІП, окрім видатків на "інформаційну безпеку": порівняно з 2022 роком фінансування на підприємство "Міжнародна платформа іномовлення" збільшилося втричі. З цього бюджету також оплачуватиметься фінансування єдиного інформаційного телемарафону, який, за словами Ткаченка, існуватиме "до перемоги".

Статті витрат МКІП, за словами міністра, у 2023 розподілилися в такий спосіб:

  • Збереження культурної спадщини – 459 млн 
  • Український інститут національної пам'яті – 54 млн 
  • Український інститут книги – 86,9 млн 
  • Забезпечення діяльності музеїв – 858 млн 
  • Український культурний фонд – 206 млн 
  • Національна суспільна телерадіокомпанія – 1,5 млрд 
  • Робота театрів – 2,1 млрд 
  • Державна служба етнополітики – 14 млн 
  • Агентство з мистецтв – 16 млн 
  • Реставрація та ремонт закладів культури – 54 млн 
  • Заклади освіти у сфері культури – 1,1 млрд 
  • Державна платформа іномовлення – 1,9 млрд 

Бюджет на культуру у 2022 році передбачав 14,5 млрд витрат. Зокрема, на сайті уряду йдеться, що на фінансування мистецьких проєктів Українського культурного фонду цьогоріч збиралися витратити 703 млн, на Інститут книги – 335,5 млн гривень, бюджет НСТУ становив 1,9 млрд, фінансування інформаційної безпеки та іномовлення передбачалось у сумі 631 млн грн. Переважну більшість цих витрат скоротили через початок військового вторгнення Росії в Україну.

Як повідомляв ІМІ, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що поточний формат телемарафону є адекватним з огляду на повномасштабну агресію Росії.

Водночас Євросоюз непублічно закликає Київ відходити від формату "єдиного марафону" на телебаченні й давати глядачам вибір.

18 квітня на сайті Кабінету Міністрів України громадянка Ірина Гандзюк зареєструвала петицію з вимогою захистити свободу слова та повернути в цифровий ефір телеканали "Еспресо", 5-й та "Прямий". Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переадресував порушені в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації і Міністерству культури та інформаційної політики.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення телеканалів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру каналів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

У липні Прямий та 5 канали закликали РНБО та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення виділити часовий слот у спільному телемарафоні "Єдині новини", який звільняється в разі припинення участі в ньому медіагрупи "Україна".

7 вересня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила, що телеканали "Еспресо", "Прямий" та 5-й не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал "Рада".

Liked the article?
Help us be even more cool!