ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Загроза окупації та масовані обстріли: як висвітлюють тему евакуації в локальних ЗМІ Донеччини

26.07.2024, 10:00
Юлія Гаркуша
Ворог продовжує нарощувати тиск на Торецькому, Лиманському і Покровському напрямках Донецької області, знищує інфраструктуру та будинки.
 

Під постійними обстрілами та загрозою окупації опинилися селища, великі та малі міста Донецької області відповідних громад. 

Про це пишуть регіональні ЗМІ, спираючись на джерела Міноборони України, відкриті джерела та безпосередньо військових. Організація підвозу води, видавання гуманітарної допомоги та їжі, мінімальний ремонт домівок після ворожих влучань, евакуація – ці соціальні теми для регіональних ЗМІ Донецької області актуальні вже багато років. Ми подивилися, як локальні ЗМІ висвітлюють тему евакуації мирного населення з небезпечних міст Донецької області. Для розгляду бралися три гіперлокальні сайти Донецького регіону – Pokrovsk.news, Toretsk.city і Newyorker.city. 

На зв’язку Нью-Йорк 

“Російські війська просунулися у напрямку Торецька: захоплена південна частина Нью-Йорка” – напевно, ворог зрадів би сильніше, якби це були новини про інший Нью-Йорк, але мова про невелике місто на мапі Донецької області.

Новини про евакуацію помічено як “термінові”. Скриншот із сайту Newyorker.city

Новин на місцевому сайті Newyorker.city небагато – всього 22 новини за червень і неповний липень. Тут пишуть про найважливіше: евакуацію, гуманітарну допомогу мешканцям, бойові дії в районі Торецької громади та конкретно Нью-Йорка. 

Міська влада в новинах регіональних сайтів нагадує, що в один момент може відбутися так, що евакуація стане неможливою. 

"Шановні жителі Торецької громади, сьогодні ворог нещадно нищить нашу територію, територію Торецької громади, активно обстрілює всі населені пункти, в зв'язку з чим стає неможливим підвезення води, надання гуманітарної допомоги, ліквідація наслідків обстрілів, пожеж, евакуація населення та їхніх хатніх тварин", – повідомив голова Торецької військової адміністрації Василь Чинчик у новинах Newyorker.city та вчергове закликав громадян евакуюватися, поки є хоч мінімальна можливість.

"Наразі відомо, що на околицях Нью-Йорка, які окупували російські війська, майже не залишилося цивільних жителів, адже більшість з них евакуювалася через щільні обстріли того району протягом двох років повномасштабної війни", – пишуть на сторінках Newyorker.city.

Інформують мешканців навколишніх сіл та містечок про стан справ у громаді зокрема про обстріли, попереджають про небезпеку, адже "під ворожим вогнем опинилися щонайменше вісім населених пунктів області, зокрема міста Лиман, Мирноград, Торецьк, Часів Яр, селище Іллінка, села Бересток, Маринівка, Миколаївка", в новинах як докази публікують кадри боїв за Нью-Йорк від українських військових. 

Історії евакуації мирних мешканців Нью-Йорка. Скриншот сайт Newyorker.city

Журналісти разом з місцевою владою та волонтерами закликають до евакуації, нагадують, що залишатися під ракетними та авіаційними обстрілами смертельно небезпечно. Для мотивації розповідають "моторошні деталі евакуації мирних жителів з Нью-Йорка", адже ситуація на Донеччині настільки складна, що, навіть якщо по тебе приїхав волонтер, можна не доїхати до своїх близьких. Так, у новині "Забігли за будинок і зникли. Волонтер розповів моторошні деталі евакуації мирних жителів з Нью-Йорка" колишній ведучий музичного телеканалу Денис Христов розповідає, що виїхав по людину, але не застав її. Чоловік зник разом з іншим волонтером і про їхню долю нічого невідомо. "Невідомо, як і про долі багатьох місцевих, загиблих під час російських штурмів у цьому районі Торецької громади. Тільки серед місцевих інколи буде згадуватися весь той жах, який там відбувався. Але серед тих місцевих, хто там залишився і виживе, буде суцільне мовчання. Тому що "офіційно" рф по мирних не б'є", – підсумував волонтер Денис Христов. 

Незважаючи на невелику кількість новин на сайті, редакція поширює соціально важливу, достовірну інформацію з офіційних джерел, беручи свою участь у протистоянні російській пропаганді.

Tорецьк city – актуальність евакуації

Більша частина новин сайту Toretsk.city стосується евакуації. Із 30 новин про війну з 1 липня по 20 липня 13, або 43%, були про евакуацію. "Торецька громада опинилася в епіцентрі російського наступу на сході: окупанти на околицях Нью-Йорка?" – новини на сайті Торецька не тішать своїми заголовками, і тепер говорити про необхідність евакуації не просто треба, а вкрай необхідно.

"Начальник Торецької МВА вимагає негайно евакуюватися: "Ворог нищівно руйнує нашу громаду" – під таким заголовком вийшла новина на сайті Toretsk.city наприкінці червня (28.07.2024). Влада наполягає, що це не просто прохання, а вимога задля збереження життя. 

Попри складну ситуацію та відсутність мобільного зв'язку евакуація мешканців Торецької громади до безпечніших регіонів України триває. У липні журналісти сайту Toretsk.city писали про те, що "місцева влада надає важливі інструкції для ефективної організації процесу та закликає громадян до відповідальності". Через місцеві сайти такі, як Toretsk.city зокрема, влада пропонує евакуацію на Хмельниччину або до Волині, роботу у Львові, послуги гуманітарного хабу в Дніпрі, також закликають евакуювати паліативних хворих.

Про жертви серед дітей та їхню евакуацію сайт писав так: "У Північному поранено 10-річного хлопчика. Влада провалила примусову евакуацію дітей?!" Новин, де жертвами є діти, не стає менше. У цій же новині журналісти наводять ще один сумний приклад. Так, у місті Новогродівка (Покровський район) цього дня поранено дев'ятьох цивільних, серед яких четверо дітей. "Ці події ще раз підкреслюють необхідність посилення заходів безпеки для цивільного населення та важливість евакуації з небезпечних районів, особливо сімей з дітьми. Трагедія в Північному сталася через байдужість батьків, які не вивезли своєчасно дитину, та недопрацювання місцевої влади, яка не провела достатньої роз’яснювальної роботи та не забезпечила примусову евакуацію родини", – підсумовують у редакції. 

Заголовок на сайті міста Торецьк щодо примусової евакуації дітей. Скриншот із сайту Toretsk.city

Зі свого боку волонтери висловлюють своє бачення ситуації з вивезенням людей з Торецька та його передмістя. Про це також писали журналісти, зокрема, в новині "Евакуація з Торецької громади йде хаотично. Чи є комунікація між людьми, владою та волонтерами?". Волонтерка Ольга Данілова описує складну ситуацію з евакуацією в Торецьку та Нью-Йорку. Вона розповідає про людей, які спочатку відмовлялися від евакуації, а потім благали про допомогу, коли ситуація погіршилася. Волонтерка підкреслює важливість саме своєчасної евакуації. Попереджає, що відмова від евакуації може призвести до того, що люди опиняються в кінці списку на вивезення. "Дуже шкода, що забороняють волонтерам, особливо тим, хто має два роки досвіду в евакуаціях і сотні вивезених людей з місць, куди раніше ні ДСНС, ні поліція не їздила. Зараз поліція працює на знос, у них є спецтранспорт, досвід, вони пройшли курси парамедиків, тому це найбільш підготовлені для евакуації екіпажі. Виїжджайте з ними, не тримайтеся за речі та меблі!" – наголошує Ольга Данілова в цій новині. 

Незважаючи на обстріли та важку ситуацію з боями, в Торецькій громаді триває евакуація. Із 17 червня по 15 липня евакуаційна група "ФЕНІКС" (ДСНС) спільно з поліцією та місцевою владою вивезла 517 мешканців з прифронтових населених пунктів Торецької міської територіальної громади Бахмутського району. Серед евакуйованих – поранені, діти та маломобільні особи, пише Toretsk.city.

Волонтери вивозять хатніх тварин, про це серед інших новин пишуть журналісти Toretsk.city в новині від 3 липня. 

"Ноїв ковчег з Торецька: волонтери евакуювали 60 тварин з прифронтового міста". Скриншот із сайту Toretsk.city

Все це відбувається на тлі новин про загрозу окупації. Попри оголошену евакуацію є місцеві, які зовсім не поспішають виїжджати з рідного міста. З посиланням на начальника міської військової адміністрації Торецька Василя Чинчика в регіональних онлайн-медіа повідомляється, що в Торецьку залишається близько 4,5 тис. людей, цитують місцеві журналісти колег з NV в новині на сайті Toretsk.city. "Деякі жителі міста визнавали, що були б готові евакуюватися, але лише "в крайньому випадку", який, у їхньому розумінні, ще не настав. Журналісти описують стан справ у передрукованому з NV репортажі: "Це здебільшого літні люди, які пересуваються між зруйнованими будинками та стовпами вуличного освітлення, що лежать просто на дорозі, щоб роздобути воду чи продукти харчування. В місті вже багато місяців немає стабільного електропостачання, газу та води. Але залишається буквально пара точок, де працюють продуктові магазини". Правду про те, що відбувається в колись мирних містах на лінії зіткнення, можна читати в місцевих новинах на сайті Toretsk.city. Волонтери висловлюють непопулярну думку – гуманітарна допомога та отакі "магазинчики" утримують людей похилого віку, що опинилися в жахливих умовах війни, як на "гачку". Військові не радять зволікати, адже в один момент це може стати неможливо.

В Покровську "все спокійно"?

Сайт Pokrovsk.news про евакуацію не пише. Вже 20 липня заголовки новин повідомляють: "Уночі Покровськ пережив масований ракетний обстріл". Але автори тему евакуації оминають – з 1 липня по 20 липня серед 40 новин про війну темі евакуації присвятили лише чотири. Тим часом у новинах того ж сайту Pokrovsk.news озвучують жахливу статистику обстрілів Донеччини: "Фронтовий регіон за останній день червня зазнав 2793 ворожих обстріли. Від російських атак постраждали 14 населених пунктів".

Заголовки з теми війни на Pokrovsk.news мало чим відрізняються. Хіба що даними про кількість жертв та датою публікації новин: "Доба під бомбами: війська рф вбили двох жителів Донеччини, ще 12, зокрема дитину, поранили", "Доба під бомбами: росія вбила п’ятьох мешканців Донеччини, сімох поранила", "Окрім Покровська сьогодні вночі війська рф обстріляли селище Перше Травня", "Понад 200 заявок про пошкодження і поранені люди: 17 липня ворог вдарив по Покровську", "На Покровськ ворог скинув авіабомбу", "Чотирьох мешканців поранено: 16 липня ворог тричі вдарив по житловому сектору Покровська", "Унаслідок ракетного удару по Покровську поранено четверо цивільних", "У Мирнограді загинув 15-річний підліток". Незважаючи на таку сумну та жахливу статистику, в подібних новинах закликів до евакуації від влади або від самих журналістів у липні не спостерігалося.

Про евакуацію на сайті Pokrovsk.news пишуть виключно у вигляді загальної статистики евакуйованих у бекграундах новин про жертв обстрілів та руйнування або взагалі не згадують.

Тільки одна з новин містила в собі прямий заклик до евакуації від голови ВЦА Покровська. Опублікована 8 липня: "Обстріл Покровська: влада закликає евакуюватись". Ще одна новина стосувалася відправлення чергового евакуаційного потяга до Волинської області. Третя новина стосувалася теми можливої масштабної евакуації, яку поки що не оголосили. І четверта – іміджева новина, де головною особою була віцепрем’єрка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук, яка з'являється майже на кожному фото новинного репортажу. 

Також у новині присутній класичний для подібних новин набір штампів: "обговорили ключові питання" щодо евакуації та життєзабезпечення населення Донецької області, "провели робочу нараду""відвідали шелтер" для евакуйованих.

Фотоколаж з фото візиту Ірини Верещук до Покровська. Скриншоти із сайту Pokrovsk.news

Абсурдними видаються в стрічці новини на сайті Pokrovsk.news про встановлення зупинок, причому не спеціальних захисних, а з гофрованого металу. В новині стверджується, що "серед найпопулярніших звернень покровчан до військової адміністрації міста – прохання облаштувати зупинки громадського транспорту". Не менш дивною видається новина про озеленення фронтового міста, яке перебуває під постійними обстрілами.

Фото довгоочікуваної зупинки в місті Покровськ. Сайт Pokrovsk.news

Журналісти не всіх міських сайтів Донеччини повною мірою висвітлюють евакуацію. Поряд з нейтральними або відверто замовними новинами є й такі, що не оминають критики влади в темі евакуації мирного населення. Втім, журналісти здебільшого дотримуються балансу думок та користуються не лише офіційними пресрелізами, а й коментарями незалежних волонтерів. Новини про евакуацію є в топі Торецької громади. Не дарма в кожну новину на сайті Торецька, що стосується обстрілів, посилення активності бойових дій або безпосередньо загрози окупації, яка іноді страшніша за самі обстріли, журналісти цього регіонального сайту додають своєрідний дисклеймер, нагадування або навіть заклик до рятівної евакуації.  

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!