ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прямий і 5 канал просять віддати їм час каналів Ахметова в спільному телемарафоні

18.07.2022, 17:39
Фото - prm.ua
Фото - prm.ua

Телеканали "Прямий" та 5-й звертаються до Ради національної безпеки і оборони та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення із закликом виділити часовий слот у спільному телемарафоні "Єдині новини", який звільняється в разі припинення участі в ньому медіагрупи "Україна".

Про це йдеться в спільній заяві телеканалів.

"Співробітники, журналісти та редакційні колективи "Прямого" і 5 каналу вкотре висловлюють свою готовність долучитися до виробництва контенту та ефірів телемарафону. Із перших днів російського вторгнення телеканали за власною ініціативою і доброю волею відмовилися від традиційної сітки мовлення, перепрофілювали ефір, зокрема транслювали й спільний марафон", – йдеться в заяві.

Телеканали нагадали, що 19 березня ТОВ "Вільні медіа" звернулося до Нацради, РНБО і МКІП із проханням надати їм частину ефірного часу в національному марафоні та ввести їх до складу редакційної групи. Зазначається, що канали отримали підтвердження від профільного міністра і голови Нацради щодо виділення їм часових проміжків із 23 березня. 

"Однак цього так і не сталося. Згодом пролунала відмовка про відсутність вільного слоту, який тепер, схоже, з'являється. Натомість канали в ніч на 4 квітня вимкнули з цифрового мовлення. Жоден посадовець досі не взяв на себе відповідальність за відключення телеканалів з цифрового ефіру і не пояснив, на яких законних підставах це відбулося. Урядовці досі не надали відповіді на петицію щодо незаконного відключення трьох телеканалів, термін якої сплив 13 липня", – йдеться в заяві.

Канали наголошують, що "завжди відстоювали державницькі, проукраїнські та проєвропейські позиції". 

"Ми готові разом робити все для боротьби з гібридними інформаційними загрозами російської федерації та працювати 24/7, наближаючи спільну перемогу України у війні проти рашизму", – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 11 липня власник інвестиційної компанії SCM Рінат Ахметов заявив, що компанія виходить з медійного бізнесу та припиняє діяльність онлайн-медіа "Медіа Групи Україна". А "Медіа Група Україна" відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні. Причиною Ахметов назвав набрання чинності закону про олігархів і неможливість на ринкових умовах продати бізнес за шість місяців, які дає закон.

4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

Liked the article?
Help us be even more cool!