ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Еспресо”, Прямий та 5-й не вимкнули з ефіру, а перемкнули на канал "Рада" – відповідь Держспецзв’язку на петицію

07.09.2022, 13:08
Ілюстрація: Прямий канал
Ілюстрація: Прямий канал

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила, що телеканали "Еспресо", "Прямий", та 5-й не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал "Рада". 

Про це йдеться у відповіді Держспецзв’язку на петицію про повернення в цифровий ефір "Еспресо", Прямого та 5 каналу. 15 серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль переадресував порушені в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації і Міністерству культури та інформаційної політики, повідомляє "Детектор медіа".

Посилаючись на Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, голова служби Юрій Щиголь наголосив, що 3 та 4 квітня технічні служби Концерну РРТ на виконання рішення РНБО перемкнули (здійснили перекомутацію) цифрового ефірного та супутникового мовлення телеканалів "Еспресо", Прямого та 5 каналів на мовлення каналу “Рада”.

Як підкреслюють у відомстві, для марафону це нічого не змінює: "Після такого перемикання доступ до інформаційного марафону "Єдині новини #UAРазом" мали і мають всі телевізійні канали телеканали будь-якої форми власності".

До того ж, вважають представники Держспецзв’язку, "Еспресо", Прямий та 5 канал мають технічну можливість мовити в цифровому ефірі та долучатися до загальнонаціонального марафону нарівні з іншими мовниками. "А брати чи не брати участь у ньому, залежить від рішення органів управління цих телеканалів", – резюмують у Держспецзв’язку.

На відповідь відомства вже відреагували представники каналу "Еспресо", назвавши її "казуїстикою" та "відпискою".

"Нас щиро здивувала позиція державного органу, який дозволяє собі відверте поширення недостовірної інформації. Відключення сигналу телеканалу "Еспресо" називається наданням технічної можливості мовлення в рамках телемарафону", – йдеться в коментарі пресслужби каналу.

Представники "Еспресо" дійшли висновку, що "влада всіляко намагається заплутати суспільство і мовників у дійсних причинах свавільного вимкнення".

Як повідомляв ІМІ, 18 квітня на сайті Кабінету Міністрів України громадянка Ірина Гандзюк зареєструвала петицію з вимогою захистити свободу слова та повернути в цифровий ефір телеканали "Еспресо", 5-й та "Прямий". Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переадресував підняті в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації та Міністерству культури та інформаційної політики.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

У липні "Прямий" та 5 канали закликали РНБО та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення виділити часовий слот у спільному телемарафоні "Єдині новини", який звільняється в разі припинення участі в ньому медіагрупи "Україна".

Liked the article?
Help us be even more cool!