ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Еспресо”, Прямий та 5 канали вимкнули через рішення РНБО про спільний марафон – Держспецзв’язку

09.05.2022, 15:28
Фото – Прямий канал
Фото – Прямий канал

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Про це йдеться у відповіді служби на запит "Детектора медіа".

Запит був надісланий 4 квітня, відповідь надійшла на адресу журналістки видання 9 травня.

"Детектор медіа" запитував, хто конкретно ухвалив рішення про вимкнення цифрового ефіру трьох каналів і як це рішення мотивоване. "На початку березня РНБО ухвалила рішення про трансляцію телемарафону "Єдині новини" (рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року "Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану", введене в дію Указом Президента України від 19.03.2022 № 152). Мета цього рішення – забезпечити людей доступом до правдивої, об’єктивної та перевіреної офіційної інформації про перебіг війни та ситуацію в країні. Доступ до цього телемарафону мали й мають усі канали будь-якої форми власності. Концерн виконує це рішення: на всіх наявних частотах мовлення відповідно до встановленого графіку мовлення триває трансляція телемарафону "Єдині новини”, – йдеться у відповіді Держспецзв’язку.

Також служба повідомила, що Концерн РРТ "…є державним оператором телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв'язку. КРРТ діє винятково в межах визначених повноважень", а з 24 лютого працює в умовах воєнного стану "відповідно до вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" та інших нормативно-правових і організаційно-розпорядчих актів, нормативних документів. Частина цих актів мають обмежений рівень доступу".

"Детектор медіа" 16 квітня звернувся із запитами до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Міністерства культури та інформаційної політики, щоб з’ясувати, хто ухвалив рішення про відімкнення трьох каналів і чим воно мотивоване. Відповіді редакція дотепер не отримала.

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення телеканалів у цифровій мережі Т2. Канали заявили, що відімкнення є незаконним, оскільки не існує жодного документа, який би давав підстави КРРТ вимикати телеканали, а також що ні Нацрада, ні Міністерство оборони, яке, відповідно до закону, регулює режим воєнного стану, ні РНБО або будь-які інші уповноважені державні органи не ухвалювали жодних рішень щодо відімкнення телеканалу. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

8 квітня Медіарух та Комісія з журналістської етики закликали Президента України Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію з відімкненням телеканалів "Еспресо", "Прямий" та 5-й, пояснити причини та відновити їхнє мовлення. 

8 квітня колективи телеканалів "Еспресо", "Прямий" та 5-й закликали Президента України Володимира Зеленського відреагувати на дії керівництва державного Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ), які, на їхню думку, порушують конституційні права колективів каналів.

14 квітня Колективи телеканалів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал" надіслали відкритого листа голові представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу щодо вимкнення їх з цифрового ефіру.

14 квітня колективи телеканалів "Еспресо", "Прямий" та 5-й закликали Президента України Володимира Зеленського та уповноважені державні органи повернути в ефір телеканали.

Liked the article?
Help us be even more cool!