ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС непублічно закликає Київ відходити від формату "єдиного марафону" – пані посол Німеччини

28.09.2022, 15:00
Фото – Європейська правда
Фото – Європейська правда

Євросоюз непублічно закликає Київ відходити від формату "єдиного марафону" на телебаченні й давати глядачам вибір.

Про це пані посол Німеччини Анка Фельдгузен розповіла в інтерв’ю "Європейській правді".

Її запитали, яка позиція Берліна щодо тих кроків, які в Україні критикують як антидемократичні, зокрема відімкнення від ефірів трьох телеканалів. 

"Ми, можливо, не публічно, але весь час говоримо про ці речі з українським урядом. У нас є спільна мета: щоб Україна залишилася демократичною і під час війни", – відповіла Анка Фельдгузен. 

За її словами, у ЄС розуміють, що інформаційна війна є складовою сучасних війн і партнери розуміють, чому Україна заборонила проросійські канали, але оскільки під обмеження потрапили не лише вони, Київ уже неодноразово закликали переходити до відкритішого інфопростору. 

На уточнення видання про те, чи йдеться про відхід від "єдиного марафону", Фельдгузен сказала, що це може бути одним із прикладів того, що варто зробити. 

"Люди повинні мати альтернативні джерела інформації. Мені здається, що всі ваші політичні сили зараз патріотичні. Усі хочуть, щоб Україна перемогла. Можливо, є різні погляди, але все-таки всі патріоти. А людям треба дати можливість обирати, що вони хочуть дивитися", – зазначила Анка Фельдгузен.

Як повідомляв ІМІ, 18 квітня на сайті Кабінету Міністрів України громадянка Ірина Гандзюк зареєструвала петицію з вимогою захистити свободу слова та повернути в цифровий ефір телеканали "Еспресо", 5-й та "Прямий". Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переадресував порушені в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації і Міністерству культури та інформаційної політики.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

У липні "Прямий" та 5 канали закликали РНБО та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення виділити часовий слот у спільному телемарафоні "Єдині новини", який звільняється в разі припинення участі в ньому медіагрупи "Україна".

7 вересня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила, що телеканали "Еспресо", "Прямий", та 5-й не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал "Рада".

Liked the article?
Help us be even more cool!