ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції новий телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці РФ

У Франції запускає новий телеканал празький бізнесмен Даніель Кретинський, який є багаторічним партнером російського “Газпрому”. Про це повідомляє “Тиждень” з посиланням на французьку щоденну газету Libération.

Як пише газета, разом зі своєю холдинговою компанією EPH, що спеціалізується на енергетиці, Даніель Кретинський володіє однією з найбільших енергетичних груп у Європі з понад 70 компаній у кількох країнах, включно з Францією. 

Даніель Кретинський. Фото – Sky Sports

“Якщо статки празького бізнесмена злетіли минулого року, то значною мірою завдяки Владіміру Путіну. Війна в Україні, розв’язана господарем Кремля, спричинила безпрецедентний стрибок цін на електроенергію на енергетичному ринку. Місцева преса наголошує, що саме співпраця з росіянами дозволила Даніелю Кретинському активно інвестувати й збільшувати свій вплив у медіа. Новий канал обіцяє глядачам “багато документалістики та програм, створених жінками”, – зазначає Libération.

Капітали Кретинського потужно присутні у французьких медіа. Він є співвласником  газети L’Opinion, Elle, Franc-Tireur, Le Routard, Télé 7 jours та інших, повідомляє Le Figaro. Канал пропонуватиме 50% документальних фільмів, переважно французького та європейського виробництва.

“Чеський бізнесмен Даніель Кретинський, заробив свої статки на викопному паливі, а потім примножив свої інвестиції в різних країнах і секторах”, – наголошує французька Le Télégramme. Його статки оцінюються Forbes у $9,3 мільярда.

Також Кретинський вже давно володіє чеським клубом “Спарта Прага”, а з кінця 2021 року – 27% акцій клубу лондонської Прем’єр-ліги “Вест Гем”.

У рідній Чехії Кретинський починав з компанії Czech Media Invest (CMI) у середині 2010-х років. У 2018 році купив у французької групи Lagardère Active видання Elle, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris та Public. Згодом він інвестував у провідну приватну телекомпанію TF1.

Радіо France Culture пише, що Кретинський інвестує в компанії, які вважає недооціненими відносно їхнього потенціалу.

Особливо виділяється його купівля газопроводу з Росії через Україну до Словаччини 2013 року. Газопровід став для Кретинського “банкоматом”, що дозволило йому розпочати активні інвестиції в Західній Європі. Водночас його методичне збільшення присутності на медійному ринку Франції свідчить про неефективність санкцій проти Росії після анексії Криму, пише видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!