ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прямий і 5 канали подали до суду через відімкнення від цифрового ефіру

02.06.2022, 13:51
Ілюстрація: Прямий канал
Ілюстрація: Прямий канал

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру. 

Про це "Детектору медіа" сказали керівники каналів.

Телеканал "Еспресо" продовжує з’ясовувати, хто саме винен у відімкненні, тому звернувся до СБУ і прокуратури. До каналів почали надходити платіжки за послуги від "Зеонбуду" за квітень, вартість послуг становить приблизно 1,5 млн грн.

"Ми подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку, і Кабмін, якому вони підпорядковуються. Ще не платили "Зеонбуду", намагаємося зрозуміти, що з цим робити. Тому що технічно, як вони кажуть, сигнал ми віддаємо, але це не наш сигнал. Після тієї розмови на парламентському комітеті з нами більш ніхто не говорив, не виходив на зв’язок у жоден спосіб. Ініціатива поговорити з тими, хто виробляє марафон, Нацрадою і МКІП, залишилась ініціативою", – сказав генеральний директор 5 каналу Володимир Мжельський.

Директор Прямого каналу Володимир Сташевський повідомив: "До суду ми подали заяву на КРРТ і Держспецзв’язок. І як залучені сторони  – "Зеонбуд" і Нацраду. З нами ніхто не зв’язувався, і жодних дій по відновленню мовлення, крім заяв Подоляка, ми не бачили. Документи від "Зеонбуду" на сплату за надані послуги нам ще не надійшли".

Перша заступниця директора каналу "Еспресо" Ірина Гандзюк пояснила, чому вони досі не подали до суду за відімкнення каналу від цифрового ефіру.

"До суду ми ще не подавали. Ми продовжуємо збирати матеріали стосовно тих, хто саме відключив сигнал. Якщо перейти в юридичну площину, то в нас немає достатньо матеріалів, щоб можливо було оскаржити чиюсь дію чи бездіяльність. Тому ми збираємо матеріали, подали заяви і в СБУ, і в прокуратуру, а вони її перенаправили на СБУ. Будемо реагувати по ситуації", – розповіла вона

За її словами, канал подав заяву в СБУ про вчинення кримінального правопорушення стосовно втручання в телекомунікаційні мережі. "Нехай СБУ з’ясовує, хто перемкнув канал, бо інший орган не може це з’ясувати. Служба, на жаль, нашу заяву не розглянула належним чином. Тому ми звернулися до суду, і суд зобов’язав СБУ розглянути нашу заяву. Чекаємо зараз відповіді. У зв’язку з тим, що в країні воєнний стан, існує навіть проблема з направленням судового рішення. Суд не міг направити своє рішення до СБУ. СБУ його не виконувало, посилаючись на те, що не отримувало. Наразі ми цей процес організували й чекаємо реакцію СБУ на нашу заяву і відповідне рішення суду", – сказала Ірина Гандзюк.

За словами Ірини, з керівництвом каналу ніхто не комунікував щодо позиції голови комітету Микити Потураєва, що інформаційні канали мали б виробляти "Єдині новини". "Жодного зворотного зв’язку за результатами обговорення на комітеті не було, – сказала вона. – За результатами засідання комітету, наскільки нам відомо, голова комітету скерував відповідні звернення для з’ясування ситуації до Нацради, Мінкульту, Держспецзв'язку тощо. Але реакції на ці звернення ми не отримували".

"Еспресо" також отримав від "Зеонбуду" рахунок за послуги за квітень, але канал його ще оплатив. "Вартість послуг за квітень – у рамках 1,5 млн грн. Рекламний ринок поки що фактично відсутній, телекомпанія має менші надходження. Тому ми вважаємо, що нам пріоритетніше виплачувати заробітну плату своїм працівникам, ніж оплачувати "Зеонбуду" послуги, які ми по факту не отримуємо. Тому рахунки ми отримали, але кінцеве рішення, платити чи ні, не прийняли. Думаю, якщо нам не вдасться в договірному порядку врегулювати це питання, то будемо позиватися в Господарський суд, в тому числі й до "Зеонбуду" стосовно неналежно наданих послуг. Якщо вони наполягатимуть на повній сплаті рахунку, а послуги ми не отримували, то, очевидно, нам доведеться звертатися з позовом щодо "Зеонбуду", – пояснила перша заступниця директора каналу "Еспресо".

Голова комітету Микита Потураєв зазначив виданню, що відповіді на звернення надійшли ще не від усіх органів. "Члени комітету вирішуватимуть, чи розглядатимуть це питання на засіданні комітету, чи просто в робочому порядку", – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Міністерство культури та інформаційної політики України заявило, що вимкнення каналів з цифрового етеру не належить до повноважень міністерства.

Liked the article?
Help us be even more cool!