ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маск заявив, що поразка Путіна неможлива, й виступив проти допомоги Україні

13.02.2024, 16:30
Ілон Маск. Фото – Gonzalo Fuentes/Reuters
Ілон Маск. Фото – Gonzalo Fuentes/Reuters

Американський бізнесмен Ілон Маск заявив, що немає “абсолютно жодних шансів”, що президент РФ Володимир Путін програє війну в Україні, а також виступив проти законопроєкту США щодо надання фінансової допомоги Україні.

Про це він сказав 12 лютого під час обговорення в аудіопросторі в мережі Х, у якому брали участь противники законопроєкту про допомогу Україні в Сенаті США, повідомляє Bloomberg.

Так, в обговоренні брали участь, зокрема, сенатори-республіканці Рон Джонсон від штату Вісконсін, Джей Ді Венс (Огайо), Майк Лі (Юта), а також колишній кандидат у президенти США від республіканської партії Вівек Рамасвамі й співзасновник ТОВ Craft Ventures Девід Сакс.

Маск погодився з думкою Джонсона, який вважає, що Путін не програє в Україні. Джонсон заявив, що ті, хто очікує на перемогу України, живуть “у світі фантазій”.

“Ми маємо його знищити”, – сказав Венс про проєкт допомоги в $95 мільярдів, куди входять $60 мільярдів для України, а також фінансування для Ізраїлю, Тайваню й гуманітарна допомога Газі.

Маск висловив сподівання, що американці звертатимуться до своїх виборних представників щодо законопроєкту про допомогу Україні. “Ці витрати не допомагають Україні. Затягування війни не допомагає Україні”, – сказав він.

Маск вважає, що на Путіна тиснуть, щоб той довів війну до кінця. “Якщо він здасться, його вб’ють”, – стверджує Маск.

Він також повідомив сенаторам, що його іноді звинувачують у виправдовуванні Путіна, але заявив, що подібні закиди є “абсурдними”. Він стверджує, що його компанії “зробили найбільше для підваження Росії, ніж будь-хто інший”.

Маск згадав про інтернет-сервіс Starlink, який Україна отримує від компанії SpaceX і який відіграв вагому роль після російського вторгнення, а також про те, як SpaceX обігнала російську компанію із запуску космічних ракет.

Він заявив, що зацікавлений у тому, щоб зупинити загибель людей з обох сторін війни, і висловив сумнів у тому, що прагнути усунення Путіна – розумно. 

“Ті, хто прагне зміни режиму в Росії, мають задуматися: хто міг би повалити Путіна і чи великі шанси, що ця людина буде миролюбом? Напевно, ні”, – сказав бізнесмен.

Маск вважає, що така людина, ймовірно, була б “навіть суворішою за Путіна”.

Що відбувається з Ілоном Маском

Ілон Маск уже робив подібні заяви на платформі Х, висловлюючи сумнів у здатності України виграти війну й збиткуючись із закликів президента Володимира Зеленського допомагати Україні. Українська сторона й члени конгресу від демократичної партії критикували мільярдера.

Так, у жовтні 2023 року Маск закликав пожертвувати цілісністю України, щоб уникнути Третьої світової війни. За його словами, США краще налагодити відносини з РФ і схиляти Україну до припинення вогню. Він вважає війну України проти Росії безнадійною ситуацією.

У вересні 2023 року телеканал CNN з посиланням на біографа Маска Волтера Айзексона повідомив, що Ілон таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу Starlink, щоб завадити українській атаці на російський флот у Криму. Рішення Маска нібито було зумовлене страхом, що Росія відповість ядерною зброєю. 

Зі свого боку Ілон Маск заявив, що не вимикав супутникового зв'язку Starlink для дронів поблизу узбережжя Криму, а відмовився його там вмикати на запит України, щоб зашкодити атаці України на російський військово-морський флот у Севастополі.

Сенаторка від Демократичної партії США Елізабет Воррен закликала провести розслідування щодо компанії SpaceX у зв'язку з цією ситуацією.

У жовтні 2022 року CNN заявив, що SpaceX повідомила Пентагону про відмову фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні та запропонувала Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною системи Starlink. Маск підтвердив такий намір.

Крім того, Маск опублікував мем у соцмережі X із обличчям Президента України Володимира Зеленського з підписом: “Коли ти вже п'ять хвилин не просив мільярда доларів допомоги”. Проте пост Маска викликав низку гнівних коментарів з боку українських та західних користувачів, які різко його розкритикували.

Чим ще відомий Маск

ЄС висловив застереження Ілону Маску, закликавши його погодити соцмережу Х із всеохопними новими законами про фейки й російську пропаганду, після того як платформа посіла перше місце за кількістю дезінформації в рейтингу всіх великих соцмереж.

Маска неодноразово закликали як у ЄС, так і в Ізраїлі дотримуватися нових правил ЄС про онлайн-контент і вжити заходів щодо поширення дезінформації в соцмережі на тлі атаки палестинської ісламістської групи ХАМАС на Ізраїль. Знайти баланс між захистом свободи слова і боротьбою з мовою ненависті в соцмережі Х.

Водночас ВВС встановила, що в соцмережі Х профілі з платною підпискою (блакитна позначка), які платять гроші, щоб алгоритм просував їхній контент серед решти користувачів, поширюють дезінформацію про війну Росії проти України.

Соцмережа Х прибрала функцію скарг на дезінформацію про вибори, а також з ініціативи Маска відновила акаунт конспіролога Алекса Джонса після п'ятирічної заборони.

У вересні 2023 року Єврокомісія заявила, що соцмережа Ілона Маска Х відіграла вагому роль у поширенні російської пропаганди про Україну, надавши їй більше охоплення, ніж до початку війни. 

Американський історик Тімоті Снайдер вважає, що вплив Маска як власника соцмережі X призвів до того, що ця платформа сповнена теоріями змови, антинауковою маячнею та шкідливою дезінформацією.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!