ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тімоті Снайдер: Маск перетворив Twitter на осередок антинаукової маячні та брехні про війну в Україні й Ізраїлі

Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Вплив Ілона Маска як власника соцмережі X (колишній Twitter) призвів до того, що ця платформа сповнена теоріями змови, антинауковою маячнею та шкідливою дезінформацією. 

Про це у своєму блозі написав 12 жовтня американський історик Тімоті Снайдер, повідомляють Тексти.

“Цифрові технології дали метастази, використовуючи наш розум як спосіб придушення технологій (таких як термоядерний синтез), які могли б зберегти людське життя і вивести його за межі Землі. Поглинання Ілоном Маском Twitter є яскравим прикладом цього. Маск, прихильник космічних подорожей, поводиться в цифровому світі так, що робить їхнє досягнення менш імовірним. Оскільки він є піонером у створенні низькоорбітальних супутників і вважається головним мислителем на космічну тематику, цей ментальний збій є показовим і гострим”, – написав Снайдер.

За словами історика, оскільки розум Маска сам себе “твітнув”, соцмережа X стала осередком антинаукової маячні. Як приклад він навів заперечення в соцмережі науки про глобальне потепління.

“Наука не перемагає сама по собі, вона потребує етичної відданості та інституційної підтримки, а також певної форми віри в істину. Коли X стає іграшкою того, хто більше заплатить, наука програє укоріненим інтересам. Під керівництвом Маска заперечення науки про глобальне потепління є дуже поширеним. Ця специфічна брехня є точкою опори нового забобону. Якщо вуглеводнева пропаганда переможе, ми ніколи не покинемо Землю. Ми будемо принижувати себе на рідній планеті, поки не дійдемо до якогось жалюгідного кінця”, – зазначив Тімоті Снайдер.

Крім того, Тімоті Снайдер називає Маска прикладом антинаукового методу та зазначає, що висновки Маска – це клішовані теорії змови. 

“Це не просто хибні думки, вони транслюють антинауковий світогляд, сповнений наполегливої монокаузальної неправдоподібності, ворожий до даних, експерименту і теорії. Якби ми думали так, як зараз твітує Маск, ми б ніколи не потрапили в космос. Ми б ніколи не винайшли колесо. Ця людина досягла деяких видатних речей. Але зараз розум демонструє магічне мислення”, – пише історик та додає, що в цьому “є фатальна харизма”.

“Магічне мислення працює в межах домодерної політики, в якій факти й право не мають значення, лише цикл реальних і символічних подарунків від вождя своїм послідовникам – що в нинішню епоху означає лайки та подачки. Закликані цифровим барабанним боєм вождя до віри в невидимі сили, ми здатні до дезорганізованої віри й взаємної експлуатації, але не до самовладання чи самоврядування”, – зазначив Снайдер.

Також Тімоті Снайдер звернув увагу на реакцію Маска на війну в Україні та Ізраїлі: “Вона була абсолютно катастрофічною: він не лише поширював брехню, а й зміцнював віру в неї, тренуючи уми перетворювати емоційні враження на упередження, а не на роздуми та рефлексії”.

Історик додав, що технології є частиною проблеми, але “тільки ми можемо бути відповідальні”.

“Якби вуглеводневі олігархи не були такими могутніми, платформа Маска не була б переповнена їхньою пропагандою. Якби X не контролювався жодною заможною людиною, він не був би таким виром ендорфінів на замовлення. Від людей, від яких ми можемо очікувати найкращого, ми отримуємо найгірше. Але всі ми дрейфуємо до світу шаманізму. Майбутнє, в якому ми виживемо і яке ми досліджуватимемо, залежить від правильного технологічного балансу та соціальної справедливості. Але це залежить від людського визнання глибших проблем і людських етичних суджень. У нас ще є трохи часу, щоб внести ці корективи, хоча й небагато”, – написав Тімоті Снайдер.

Як повідомляв ІМІ, 10 жовтня 2023 року єврокомісар з питань індустрії Тьєррі Бретон закликав власника соцмережі Х Ілона Маска дотримуватися нових правил ЄС про онлайн-контент і вжити заходів щодо поширення дезінформації в соцмережі на тлі атаки палестинської ісламістської групи ХАМАС на Ізраїль.

18 вересня прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу закликав Ілона Маска знайти баланс між захистом свободи слова і боротьбою з мовою ненависті в соцмережі Х.

ЄС висловив застереження Ілону Маску, закликавши його погодити соцмережу Х із всеохопними новими законами про фейки й російську пропаганду, після того, як платформа посіла перше місце за кількістю дезінформації в рейтингу всіх великих соцмереж.

ВВС встановило, що в соцмережі Twitter профілі з платною підпискою (блакитна позначка), які платять гроші, щоб алгоритм просував їхній контент серед решти користувачів, поширюють дезінформацію про війну Росії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!