ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Соцмережа Х прибрала функцію скарг на дезінформацію про вибори

27.09.2023, 12:45
Фото – REUTERS / Dado Ruvic / Illustration / File Photo Acquire Licensing Rights
Фото – REUTERS / Dado Ruvic / Illustration / File Photo Acquire Licensing Rights

Соцмережа Ілона Маска Х прибрала функцію, яка надавала користувачам можливість скаржитися на дезінформацію про вибори. 

Про це 26 вересня повідомила дослідницька організація Reset.Tech Australia, інформує повідомляє Reuters.

Функція, запроваджена 2022 року, дозволяла користувачам скаржитися на дописи, які, на їхню думку, містили дезінформацію про політику. Минулого року соцмережа прибрала категорію “політика” з меню опцій в усіх регіонах, окрім Євросоюзу.

Аналітики додали, що користувачі в усьому світі все ще можуть скаржитися на інші речі на кшталт пропаганди насильства чи мови ненависті.

“Позбавлення людей способу скаржитися на потенційну політичну дезінформацію може обмежити втручання модераторів у час, коли уряди спонукають соцмережі протидіяти брехні про доброчесність виборів, яка останніми роками різко набрала обертів”, – зазначили дослідники.

У жовтні в Австралії відбудеться перший референдум за 25 років про внесення до конституції змін, а за 14 місяців відбудуться вибори президента США.

“Було б корисно зрозуміти, чому Х, здається, відмовилася від своїх обов’язків щодо протидії подібній серйозній дезінформації, яка призвела до реальної політичної нестабільності в США, зокрема напередодні року, коли відбуватиметься незвично велика кількість виборів у всьому світі”, – зазначила генеральна директорка Reset.Tech Australia Еліс Докінз.

Дослідники надіслали листа виконавчому директору Х в Австралії Анґусу Кіну, у якому наголосили, що подібна зміна може призвести до того, що контент, який порушує власну заборону Х на виборчу дезінформацію, залишатиметься на платформі без належної процедури перегляду.

“Дуже тривожним є той факт, що австралійці втрачають можливість скаржитися про серйозну дезінформацію за кілька тижнів до великого референдуму”, – зазначили в листі дослідники.

Відколи мільярдер Маск зробив Twitter своєю приватною платформою наприкінці 2022 року, компанію (більшість персоналу якої було скорочено) звинувачували в потуранні поширенню антисемітизму, мови ненависті й дезінформації.

Як повідомляв ІМІ, ЄС висловив застереження Ілону Маску, закликавши його погодити соцмережу Х із всеохопними новими законами про фейки й російську пропаганду, після того, як платформа посіла перше місце за кількістю дезінформації в рейтингу всіх великих соцмереж.

18 вересня прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу закликав Ілона Маска знайти баланс між захистом свободи слова і боротьбою з мовою ненависті в соцмережі Х.

ВВС встановило, що в соцмережі Twitter профілі з платною підпискою (блакитна позначка), які платять гроші, щоб алгоритм просував їхній контент серед решти користувачів, поширюють дезінформацію про війну Росії проти України.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!