ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишній редактор Nexta Роман Протасевич працює зварювальником

Роман Протасевич. Фото – БелаПАН

Колишній редактор білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич останні три місяці працює зварювальником і “виготовляє трансформатори для енергетичної промисловості”.

Про це він розповів пропагандистам Людмилі Гладкій та Костянтину Придибайлу, повідомляє “Настоящее время”.

“Зарплатою не кривдять”, – зазначив Протасевич. Він додав, що подав документи для поновлення навчання на заочному відділенні журналістського факультету Білоруського державного університету.

Також він розповів, що суд скасував призначений йому штраф у розмірі 24,5 млн білоруських рублів (близько $7,8 млн). За його словами, він зміг вилетіти з Білорусі у відпустку до Дубая.

Протасевич розповів, що подав апеляцію на рішення суду “ще деякий час тому”.

“Все чесно, все законно. Це була офіційна процедура, це була апеляція, це були окремі судові засідання. Ну і я, як мені здається, навів достатню кількість аргументів для того, щоб цей ось величезний, навіть астрономічний штраф скасували”, – сказав Протасевич.

За його словами, він полетів до Дубая літаком “Белавіа” зі своєю “другою половинкою”.

Видання нагадує, що в травні 2023 року суд у Мінську ухвалив стягнути з Протасевича, а також двох інших редакторів Nexta – Степана Путила та Яна Рудика – майнові збитки та держмито в розмірі 24,5 млн білоруських рублів.

Кейс Протасевича

Колишнього редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року в Мінську після екстреної посадки літака Ryanair рейсу Афіни – Вільнюс, пасажиром якого він був. Літак сів через повідомлення про нібито бомбу на борту. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його вже колишню дівчину, росіянку Софію Сапегу. Згодом Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

У січні 2022 року Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. Згодом він назвав себе “ідейним дурником” та заявив, що альтернативи Олександру Лукашенку в Білорусі немає.

У травні 2023 року суд у Білорусі засудив Романа Протасевича до восьми років колонії посиленого режиму в справі про змову з метою захоплення влади. Згодом стало відомо, що Лукашенко помилував його.

У 2020 році МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Путилу закидають організацію масових заворушень. МВС Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами. Білорусь вимагала від Польщі видати Путила та Протасевича. 

Слідчий комітет Білорусі звинуватив Путила та Протасевича в організації масових заворушень у країні. Згодом суд Мінська визнав Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. Nexta Live попри вимкнення інтернету став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!