ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МВС Білорусі відкрило справу проти засновника опозиційних телеграм-каналів NEXTA

14.08.2020, 18:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Копію документа про оголошення в розшук публікує NEXTA, повідомляє Еспресо.

Путила звинувачують в організації масових заворушень, підготовці до них інших людей або фінансуванні таких заворушень.

Згідно з інкримінованою статтею, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

У документі зазначається, що Путило є уродженцем Білорусі, йому 22 роки.

Як писало Радіо Свобода, телеграм-канал NEXTA Live, попри відімкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі. 

Кілька років тому NEXTA заснував 17-річний школяр Степан Путило. Спочатку це був канал на ютубі з музичними матеріалами політичної тематики. Пізніше автор проєкту робив політичні огляди, метою яких, як він казав, було привабити аполітичну молодь до проблем Білорусі. Його онлайн-діяльність зрештою привернула увагу правоохоронних органів Білорусі, які, за його словами, вирішили навіть порушити проти нього кримінальну справу через “образу президента”. 

Сьогодні інтернет-активіст перебуває в Польщі й додому не їздить.

Восени 2018 року він створив телеграм-канал, через який ділився надісланою інсайдерською інформацією з людьми, зокрема від правоохоронних органів. 

Сьогодні NEXTA має кілька каналів у телеграмі. Над каналом працюють до чотирьох людей – усі з Польщі. Керує редакцією Роман Протасевич, білоруський журналіст і політичний активіст, який на початку 2020 року через переслідування попросив політичного притулку в Польщі.

Протасевич сказав у коментарі Esquire, що прибутки проєкт отримує від реклами, і запевнив: “Жодних грошей, грантів, фінансування третіх осіб і держав ми не отримуємо і не плануємо”.

Люди з різних куточків Білорусі анонімно діляться документами, фотографіями й відео того, що бачили, а NEXTA оперативно ретранслює дані в маси.

Liked the article?
Help us be even more cool!