ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі суд оголосив вирок колишньому головреду Telegram-каналу Nexta: вісім років позбавлення волі

03.05.2023, 12:50
Фото – скриншот з YouTube-каналу директора провладного центру “Системний правозахист” Дмитра Бєлякова
Фото – скриншот з YouTube-каналу директора провладного центру “Системний правозахист” Дмитра Бєлякова

Суд у Білорусі засудив до восьми років колонії посиленого режиму колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича в справі про змову з метою захоплення влади, повідомляє "Настоящее время".

Держобвинувач просив для Протасевича 10 років позбавлення волі.

В останньому слові Протасевич заявив, що хоче зробити "все можливе, щоб відшкодувати збитки", які спричинили його дії.

"Я відкрито визнаю політичну поразку. Я радий, що в якийсь момент зміг знайти в собі сили, щоб зізнатися у всьому тому, що робив, тепер відповідальність лежить на мені. Визнаю, на відміну від тих, хто, зокрема, зараз за кордоном і прикривається ширмою. Уся ця ситуація дозволила мені трохи інакше поглянути на життя з боку, на ті пріоритети, які неправильно були в мене розставлені", – сказав він.

Він попросив суд розглянути його ситуацію з розумінням та ухвалити справедливе рішення про покарання, яке не буде пов'язане з позбавленням волі.

Як повідомляв ІМІ, білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Згодом Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

У січні 2022 року колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. 

Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, була "свідомо неправдивою".

Згодом Роман Протасевич назвав себе "ідейним дурником" та вважає, що альтернативи Олександру Лукашенку в Білорусі немає.

У 2020 році МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень. МВС Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами. Білорусь вимагала від Польщі видати Путила та Протасевича. 

Слідчий комітет Білорусі звинуватив Путила та Протасевича в організації масових заворушень у країні. Згодом суд Мінська визнав Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Telegram-канал Nexta Live попри вимкнення інтернету став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!