ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протасевич назвав себе "ідейним дурником" та вважає, що альтернативи Лукашенку в Білорусі немає

01.02.2022, 15:23
Фото – БелаПАН
Фото – БелаПАН

Колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич назвав себе “ідейним дурником” та вважає, що альтернативи Олександру Лукашенку в Білорусі немає. Про це він розповів в інтерв'ю виданню Znak.

“Влітку-восени 2020 року, коли я намагався бути активним, у мене був запал, я був ідейним дурником. Здавалося, що все можливо! Це була унікальна для Білорусі ситуація. Ми дивилися на це з певною часткою емоційності. Але коли почалася внутрішня боротьба, [представники опозиції] стали ділити шкуру невбитого ведмедя: якісь майбутні посади, посади, запал пропав. Наша світла ідея стала тонути в проблемах усередині опозиції, розборках за гроші, владу. У листопаді 2020 року багато хто почав усвідомлювати – революцію програно. Це було очевидно. І ось тоді настало розчарування”, – розповів журналіст.

В інтерв'ю Протасевич сказав, що йому змінили умови утримання під домашнім арештом через те, що він співпрацював зі слідством, і він ніколи цього не приховував. 

“Зараз мені хотілося б якось виправити помилки, які я зробив. Хочу бути корисний білоруській державі та суспільству”, – зазначив Протасевич.

Також він розповів, що, перебуваючи під домашнім арештом, став іншою людиною. “Я все життя намагався кудись поспішати, поспішати, горів роботою, ідеями. Я не помічав, як життя повз проноситься. А зараз, посидівши в інформаційній тиші, можу сказати, що час, проведений під домашнім арештом, допоміг мені краще зрозуміти себе, змінити погляди на життя, плани, проаналізувати, які помилки зробив у минулому (і це я не тільки про політику). Мої близькі бачать ці зміни. Уся ситуація пішла мені на користь. Був сам собі психолог. Я став, хоч би як голосно це звучало, іншою людиною”, – сказав він.

Протасевич зазначив, що згоден з тим звинуваченням, яке проти нього висунуто.

“Так. Я справді працював над організацією протестів. Нерозумно заперечувати очевидне. Справа справедлива через те, що все за фактом. Є законодавство країни, ти в ній живеш, отже ти його приймаєш за замовчанням”, – сказав він.

На запитання, чи Лукашенко та людина, яку він хотів би бачити на чолі Білорусі, Протасевич відповів: “...А щодо Лукашенка, то не буває політиків, які були б однозначними. Кожен великий політик має свої скелети в шафі, свої недоліки й проблеми. Я не прагну далі лізти в ці розборки, у політику. […] У мене не сталося повного перевзування, я не став якимось затятим фанатом Олександра Григоровича. Просто глянув на обидві сторони. Я маю власний погляд на деякі проблеми, які є в Білорусії. І про них треба казати. Прозвучить банально, розумію, але альтернативи [Лукашенку] немає”.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2022 року колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. 

Білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

17 січня 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повідомила про завершення підготовки звіту про примусову посадку літака Ryanair у Мінську в травні 2021 року, після чого був заарештований білоруський журналіст Роман Протасевич, який перебував на борту.

У доповіді ICAO йдеться, що загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, була “свідомо неправдивою”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!