ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту

25.01.2022, 13:16
Фото – скриншот з ютуб-каналу директора провладного центру “Системний правозахист” Дмитра Бєлякова
Фото – скриншот з ютуб-каналу директора провладного центру “Системний правозахист” Дмитра Бєлякова

Колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. 

Про це він сказав в ефірі ютуб-каналу директора провладного центру “Системний правозахист” Дмитра Бєлякова, повідомляє Радіо Свобода.

За словами Протасевича, розслідування в справі триває, останні сім місяців він провів під домашнім арештом.

“Я ось тільки покинув місце, де я перебував під домашнім арештом”, – повідомив він, додавши, що йому зараз важко соціалізуватися після довгого часу в ізоляції і звикнути до суспільства.

Протасевич розповів, що конкретних планів та ідей у нього немає, але він “розгортатиме медіадіяльність у центрі “Системний правозахист”. Він також збирається перезапустити свій телеграм-канал Sprava.

Як повідомляв ІМІ, 17 січня Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повідомила про завершення підготовки звіту про примусову посадку літака Ryanair у Мінську в травні 2021 року, після чого був заарештований білоруський журналіст Роман Протасевич, який перебував на борту.

У доповіді ICAO йдеться, що загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, була “свідомо неправдивою”. 

Білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!