ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС та США засудили затримання Протасевича

24.05.2021, 10:32
Фото - TUT.BY
Фото - TUT.BY

Лідери ЄС закликали до негайного застосування санкцій проти Білорусі через інцидент, пов’язаний з примусовою посадкою рейсу Ryanair у Мінську 23 травня та затриманням журналіста Романа Протасевича, повідомляє Радіо Свобода.

Так, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала до посилення санкцій блоку проти Білорусі, запроваджених через репресії з боку режиму Олександра Лукашенка.

“Обурливе і незаконне поводження білоруського режиму матиме наслідки. Особи, відповідальні за викрадення літака Ryanair, мають бути покарані”, – написала фон дер Ляєн у твіттері.

Президент Литви Гітанас Науседа оприлюднив вимогу до Мінська відпустити Романа Протасевича. Він сказав, що лідери ЄС обговорять “терористичний акт”, спонсорований державою Білорусь, на саміті в Брюсселі, а також “серйозні санкції проти режиму”.

Високопосадовець ЄС на умовах анонімності повідомив Радіо Свобода, що потенційні заходи можуть охоплювати припинення польотів усіх авіакомпаній ЄС над Білоруссю, заборону на посадку державного авіалайнера “Білавіа” в аеропортах ЄС і припинення транзиту з Білорусі до ЄС.

ЄС уже заявив раніше про підготування четвертого пакета санкцій перед останньою подією довкола Ryanair і Протасевича, включно з подальшим заморожуванням активів і забороною на видавання віз для фізичних і юридичних осіб через утиски опозиції і офіційні результати президентських виборів, які Захід і опозиція вважають сфальсифікованими.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також попросив президента Європейської ради обговорити негайні санкції проти Білорусі, а міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан сказав, що інцидент вимагає “рішучої і єдиної” відповіді з боку ЄС.

Уряд Ірландії, де розташована штаб-квартира Ryanair, назвав інцидент “абсолютно неприйнятним”, тоді як НАТО назвало його “серйозним і небезпечним” інцидентом і зажадало міжнародного розслідування.

Міністерства закордонних справ Німеччини і Великобританії також висловили стурбованість і закликали до відповідальності. Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що інцидент не залишиться без наслідків.

Посол США в Білорусі Джулі Фішер засудила інцидент, вказавши, що те, що сталося, “небезпечне й огидне”.

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен також відреагував: “Цей приголомшливий акт, вчинений режимом Лукашенка, загрожував життю більш ніж 120 пасажирів, зокрема громадян США”.

Він заявив, що США тісно координують відповідні заходи з ЄС, Литвою та Грецією.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня в аеропорту Мінська силовики затримали одного із засновників телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевичa до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою видати в найкоротші строки засновників телеграм-каналу “Нехта” Степана Путила і Романа Протасевича. 

5 листопада 2020 року Слідчий комітет Білорусі звинуватив засновника телеграм-каналів Nexta і Nexta Live Степана Путила та колишнього головного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. 

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Телеграм-канал Nexta Live, що висвітлює протести в Білорусі, змінив назву на “Нехта-Live” після того, як суд Мінська визнав його логотип “екстремістським матеріалом”.

14 серпня 2020 року стало відомо, що МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень.

У серпні Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Nexta Live, попри вимкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!