ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії визнали "небажаною організацією" телеканал "Дождь"

Фото – Дождь
Фото – Дождь

Генеральна прокуратура Росії визнала телеканал “Дождь” “небажаною організацією” на території РФ. Про це повідомляється в телеграм-каналі російського відомства.

Зокрема, йдеться про діяльність іноземних неурядових організацій SIA TV Rain (Латвія) та TVR Studios B.V. (Нідерланди). 

У генпрокуратурі РФ зазначили, що обидві організації створила оголошена в Росії “іноземним агентом” журналістка Наталія Синдєєва. Зробила вона це після того, як у РФ обмежили доступ до ефіру, сайту та соцмереж “Дождя”.

Російська прокуратура зазначає, що обидві організації розповсюджують матеріали організацій, які в РФ вважають “екстремістськими” (“Фонд боротьби з корупцією”, “штаби Навального”), “терористичними” (“Хізб ут-Тахрір”), та “іноземних агентів” (“Медуза”, Радіо Свобода). А також регулярно “публікують інформаційні матеріали визнаних небажаними організацій”.

Генпрокуратура РФ вважає, що обидві організації дискредитують органи державної влади Російської Федерації, правоохоронні органи, поширюють недостовірні відомості про війну в Україні, надають підтримку організаціям та фізичним особам, внесеним до реєстру іноземних агентів, а також беруть участь у поширенні матеріалів організацій, діяльність яких визнано небажаною на території РФ.

Як повідомляв ІМІ, у Литві телеканалу “Дождь” анулювали 6 грудня 2022 року ліцензію на мовлення через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Того ж дня головред “Дождя” Тихон Дзядко назвав “фарсом” визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. “Дождь” вирішив оскаржити рішення NEPLP про відкликання ліцензії на мовлення. У липні 2023 року Ризький окружний адміністративний суд назвав анулювання дозволу на мовлення телеканалу “Дождь” “найкращим рішенням”.

22 грудня 2022 року “Дождь” отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. 

1 грудня 2022 року ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

2 грудня ведуча російського телеканалу “Дождь” Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова. Понад 60 російських медіа виступили на підтримку “Дождя”. Український Медіарух підтримав рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії “Дождя”.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги з боку каналу солдатам окупаційних військ Росії.

9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс до чорного списку ексведучого “Дождя” Олексія Коростельова.

У квітні 2023 року співзасновниця російського телеканалу “Дождь” Віра Кричевська повідомила, що західні санкції “загрожують життєздатності телеканалу “Дождь”.

Liked the article?
Help us be even more cool!