ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МВС Латвії додало до чорного списку ексведучого "Дождя", який казав про допомогу армії РФ

09.12.2022, 18:44
Фото – фейсбук Олексія Коростельова
Фото – фейсбук Олексія Коростельова

Міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс своїм рішенням вніс до чорного списку колишнього ведучого телеканалу "Дождь" Олексія Коростельова, слова якого про підтримку російської армії призвели до анулювання ліцензії на мовлення, пише "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Подання до глави МВС внесла Служба державної безпеки Латвії, яка назвала неприйнятними слова Коростельова, озвучені в етері "Дождя" 1 грудня: "Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям, зокрема, ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і просто з елементарними зручностями на фронті".

"Попри пояснення, які пізніше навели представники телевізійного каналу, на думку служби, неприпустимо поширювати в інформаційному просторі Латвії інформацію, яка закликає громадськість підтримувати російські окупаційні сили", – пояснювала тоді Служба держбезпеки Латвії.

Оскільки Коростельов працював із Грузії та не має латвійської візи або посвідки на проживання, його не можна притягнути до відповідальності в Латвії – можна лише заборонити в'їзд. Він протягом місяця може оскаржити рішення глави МВС Латвії в Адміністративному окружному суді.

Як повідомляв ІМІ, 6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Водночас представник телеканалу "Дождь" вимагав виступати російською мовою на засіданні латвійського регулятора, де розглядали справу про адміністративне порушення.

Головред телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії.

1 грудня ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії "нашою армією". 

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

6 грудня Литовська комісія з питань радіо та телебачення заявила, що телеканал "Дождь", якому Латвія скасувала ліцензію на мовлення, буде недоступний і в Литві. 

Того ж дня, 6 грудня, головред телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії.

Понад 60 російських медіа виступили на підтримку "Дождя".

8 грудня 2022 року український Медіарух оприлюднив заяву на підтримку рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу "Дождь".

Liked the article?
Help us be even more cool!