ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гучними словами про "нацбезпеку" прикривають удар по свободі слова: понад 60 російськомовних медіа Латвії вступилися за "Дождь"

07.12.2022, 13:03
Фото – "Дождь"
Фото – "Дождь"

Російськомовне медіа "Медуза" оприлюднило заяву на підтримку телеканалу "Дождь", якому латвійська Національна рада з електронних ЗМІ анулювала ліцензію. Заяву підписали понад 60 російськомовних медіа.

"Ми вважаємо, що рішення латвійської Національної ради з електронних ЗМІ анулювати ліцензію "Дождю" було несправедливим, неправильним і невідповідним тим формальним порушенням, які перелічені відомством.

Аргументи про те, що ці порушення створюють загрозу національній безпеці, не видаються переконливими. Антивоєнна позиція телеканалу очевидна, його критичне ставлення до путінського режиму теж; значення "Дождя" в протистоянні російській пропаганді колосальне. Гучними словами про "нацбезпеку" прикривається рішення, яке завдає важкого удару по свободі слова. А зрештою і по європейській безпеці теж. Без незалежних медіа не може бути демократії. А недемократична Росія так і залишиться загрозою для сусідів та всього світу", – йдеться в заяві.

Автори заяви називають рішення Національної ради з електронних ЗМІ "величезним подарунком російській владі", адже, "забороняючи "Дождь", латвійські посадовці допомагають Кремлю в розпочатій ним справі, а саме в повній руйнації інфраструктури незалежних російських ЗМІ".

"Ми не віримо, що політична ситуація в Росії може змінитися, якщо її мешканці залишаться віч-на-віч із пропагандою. Не кажучи вже про те, що ця пропаганда ризикує стати єдиним джерелом інформації для багатьох російськомовних громадян Євросоюзу", – зазначають підписанти.

Вони наголошують, що "Дождь" "є одним з кількох по-справжньому незалежних ЗМІ, у яких збереглася велика аудиторія саме всередині Росії". 

Як повідомляв ІМІ, 6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Водночас представник телеканалу "Дождь" вимагав виступати російською мовою на засіданні латвійського регулятора, де розглядали справу про адміністративне порушення.

Головред телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії.

1 грудня ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії "нашою армією". 

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії "Дождя", який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

6 грудня Литовська комісія з питань радіо та телебачення заявила, що телеканал "Дождь", якому Латвія скасувала ліцензію на мовлення, буде недоступний і в Литві. 

Liked the article?
Help us be even more cool!