ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ризький окружний суд залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу "Дождь"

05.07.2023, 12:10
Фото – LETA
Фото – LETA

Ризький окружний адміністративний суд, засідання якого відбулося 13 червня, а рішення оголошено 4 липня, назвав анулювання дозволу на мовлення телеканалу "Дождь" "найкращим рішенням".

Покарання на телеканал наклала в грудні 2022 року Національна рада з електронних ЗМІ, повідомляє Delfi.

У своєму рішенні суд пояснив, що свобода слова може бути обмежена в певних випадках. Наприклад, у разі порушення заборони робити звернення, що загрожують національній безпеці чи громадському порядку або безпеці.

Також зазначається, що Національна рада з електронних ЗМІ порушила проти "Дождя" кілька справ про адміністративні правопорушення, центральна пов'язана з програмою від 1 грудня 2022 року, де журналіст поширював інформацію про умови, в яких живуть мобілізовані Російської Федерації; згадавши, що багатьом солдатам можна було б допомогти зі спорядженням і з елементарними зручностями на фронті.

Суд зазначає, що Росію визнано державою-агресором як міжнародними, так і латвійськими рішеннями. Заклик підтримати збройні сили країни-агресора загрожує безпеці Латвії як сусідній країні Росії, яка розпочала збройний конфлікт, вторгнувшись до іншої незалежної країни – України. За заклик підтримати збройні сили Росії, зокрема й матеріально, у Латвії є ризик кримінальної відповідальності. Надана інформація має оцінюватися з погляду латвійської аудиторії – чи сумісна надана "Дождем" інформація з ідеєю демократичної держави, свободи слова та суспільних інтересів. Відповідь суду негативна.

Оцінюючи, чи досить це серйозне порушення, щоб через нього анулювати ліцензію, суд урахував, що стосовно "Дождя" порушено інші справи про адміністративні правопорушення. Зокрема, ненадання звукової доріжки латиською мовою, що досі перебуває в стадії судового розгляду. Ще одне порушення – російська армія згадувалась у передачах заявника як "наша армія", що могло створити враження, що російські збройні сили об'єднані з латвійськими збройними силами. Також і позначення Кримського півострова як частини Російської Федерації – це хибна інформація.

Зрештою суд вирішив, що телеканал подав упереджену та неточну інформацію. Ці порушення відіграли свою роль в оцінюванні пропорційності, вони складаються, тому анулювання дозволу було найвідповіднішим рішенням.

У розмові з Delfi адвокат "Дождя" Егілс Радзіньш повідомив, що чекає на рішення клієнта, чи буде апеляція. 

Як повідомляв ІМІ, 22 грудня 2022 року "Дождь" отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах ЄС.

4 січня 2023 року голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварс Аболіньш заявив, що Латвія не веде жодних перемовин про повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь".

Ліцензію на мовлення "Дождю" анулювали 6 грудня 2022 року через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Того ж дня головред "Дождя" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. "Дождь" вирішив оскаржити рішення NEPLP про відкликання ліцензії на мовлення. 

1 грудня 2022 року ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова. Понад 60 російських медіа виступили на підтримку "Дождя". Український Медіарух підтримав рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії "Дождя".

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс до чорного списку ексведучого "Дождя" Олексія Коростельова.

У квітні 2023 року співзасновниця російського телеканалу "Дождь" Віра Кричевська повідомила, що західні санкції "загрожують життєздатності телеканалу "Дождь".

Liked the article?
Help us be even more cool!