ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На російському телеканалі "Дождь" поскаржилися на західні санкції

21.04.2023, 12:49
Фото – LETA
Фото – LETA

Співзасновниця російського телеканалу "Дождь" Віра Кричевська повідомила, що західні санкції "загрожують життєздатності телеканалу "Дождь", пише The Guаrdian.

За її словами, працювати без прибутку з реклами в Росії "майже неможливо": канал втрачає від $1 до $1,5 мільйона потенційного річного прибутку зі свого YouTube, адже через санкції вони не можуть монетизувати перегляди реклами від глядачів з Росії. Через нестачу цього прибутку каналу доводиться покладатися на зовнішніх спонсорів. 

Крічевська також повідомила, що восени мала офіційні розмови з керівниками Google і YouTube у Лондоні та неофіційну розмову в Каліфорнії й намагалася переконати їх переглянути свої правила, але не досягла успіху.

"Мені здалося дуже дивним, що, поки Захід говорить про важливість свободи слова та західноєвропейські цінності, компанія на кшталт Google є геть негнучкою, – сказала вона. – Вони не дають нам жодних грошей і жодного прибутку від російської аудиторії, через що працювати стає майже неможливо". 

YouTube призупинив усі програми монетизації для користувачів у Росії, а до цього заблокував усю рекламу, через що телеканал "Дождь" став фінансово залежним від своєї аудиторії поза межами Росії.

Що ж до аудиторії "Дождя" поза межами Росії, YouTube бере 30% комісії з донатів, надісланих через його платформи, та 45% комісії з показаної реклами.

"Дождь" просив YouTube зменшити відсоток комісій, щоб принаймні збільшити свої прибутки від неросійської аудиторії, але в компанії відповіли, що не можуть створювати такий прецедент, повідомила Крічевська.

Як повідомляв ІМІ, 22 грудня 2022 року "Дождь" отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах ЄС.

4 січня 2023 року голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварс Аболіньш заявив, що Латвія не веде жодних перемовин про повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь".

Ліцензію на мовлення "Дождю" анулювали 6 грудня 2022 року через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Того ж дня головред "Дождя" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. “Дождь” вирішив оскаржити рішення NEPLP про відкликання ліцензії на мовлення. 

1 грудня 2022 року ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова. Понад 60 російських медіа виступили на підтримку "Дождя". Український Медіарух підтримав рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії “Дождя”.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс до чорного списку ексведучого "Дождя" Олексія Коростельова.

Liked the article?
Help us be even more cool!