ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія анулювала ліцензію російському каналу "Дождь"

06.12.2022, 09:12
Фото – Дождь
Фото – Дождь

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу “Дождь”, який мовив з Латвії. 

Про це голова NEPLP Івар Аболіньш повідомив агентству LETA, інформує латвійська медіагрупа tvnetgrupa.lv.

За його словами, таке рішення ухвалене у зв'язку із загрозою національній безпеці та громадському порядку Латвії.

Рішення набуде чинності в ніч проти 8 грудня: канал має припинити мовлення на території Латвії.

Голова NEPLP пояснив, що рішення було ухвалене після оцінювання комплексу порушень, допущених каналом останнім часом: відсутність звукової доріжки державною мовою для трансляцій, зображення Криму на мапі як частини території Росії, назва російської армії “наша армія”, можлива підтримка російської армії. Також було оцінено інформацію, отриману від Служби державної безпеки, зміст якої Аболіньш не розголошує.

“Оцінюючи сукупність порушень, NEPLP переконався, що керівництво “Дождя” не розуміє і не усвідомлює значущості та серйозності порушень, тому не може діяти на території Латвії”, – сказав голова NEPLP.

З огляду на те що телеканал транслюється не лише на телебаченні, а й на платформі YouTube, NEPLP проситиме поставити геоблокування каналу на цій платформі, щоб контент був недоступний у Латвії. “У Росії вони можуть вільно мовити в інтернеті”, – додав Аболіньш.

“Це рішення показує, що Латвія – правова та демократична країна, відкрита для ЗМІ, тому що Латвія допустила в країну велику кількість пов'язаних з Росією ЗМІ, які можуть тут вільно працювати. Тільки “Дождь”, який порушив закон і не дотримувався закону, був покараний”, – додав він.

Як повідомляв ІМІ, 1 грудня ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

2 грудня ведуча російського телеканалу “Дождь” Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал “Дождь” на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії “нашою армією”. 

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії “Дождя”, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!