ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Монтани заблокував першу в США заборону TikTok

Федеральний суддя американського штату Монтана Дональд Моллой скасував заборону користуватися на території штату китайським відеододатком TikTok.

Про це пише The Washington Post, передає Суспільне.

Штат Монтана став першим штатом у США, який спробував заборонити TikTok. Суддя Дональд Моллой вважає, що заборона програми перевищує повноваження штатів і порушує конституційні права користувачів.

Заборона мала набути чинності з Нового року, тобто з 1 січня 2024 року. TikTok має понад 150 мільйонів користувачів у США. За даними самої компанії, у Монтані застосунком користується третина населення.

Окружний суддя США Дональд Моллой заявив, що заборона була явною спробою націлитися на "очевидну роль Китаю в TikTok", а не спробою захистити жителів Монтани. Заборона може бути відновлена в межах незапланованого судового розгляду, який перевірить її законність.

Речниця генерального прокурора штату Монтана Емілі Кантрелл заявила, що справа досі остаточно не вирішена і все ще може змінитися.

Натомість представник TikTok Алекс Хаурек привітав рішення суду.

"Ми раді, що суддя відхилив цей неконституційний закон і сотні тисяч жителів Монтани можуть продовжувати висловлюватись, заробляти на життя та створювати спільноти в TikTok", – сказав Алекс Хаурек.

Розробники заборони TikTok стверджували, що відеозастосунок, який належить китайському технологічному гіганту ByteDance, може використовуватися для шпигування або індоктринації жителів Монтани, а тому не захищений конституцією.

Як пише The Washington Post, поштовх проти TikTok у Монтані – одному з найменш населених штатів Америки, де проживає трохи більш як 1 мільйон людей, – став широко розглядатись у США як сигнал про те, як можуть діяти інші заборони.

У травні 2023 року у штаті Монтана (США) губернатор підписав закон, який забороняє TikTok. А 22 травня компанія TikTok Inc подала у відповідь позов, який має на меті зберегти застосунок доступним для жителів Монтани.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року в місті Нью-Йорку (США) заборонили використовувати китайський застосунок TikTok на державних пристроях через ризики для безпеки.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

У червні 2023 року Європейський парламент закликав уряди країн союзу заборонити використання TikTok для державних службовців. Застосунок для обміну відео, який полюбляють підлітки в усьому світі, стикається зі звинуваченнями західних спецслужб у сприянні шпигунству, нездатності захистити персональні дані й навіть у розбещенні молодих людей.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова ЗеландіяБельгія, ЧехіяДаніяКанада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика БританіяАвстраліяІрландія.

Liked the article?
Help us be even more cool!