ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралія заборонила використання TikTok на урядових пристроях

04.04.2023, 12:17
Фото – REUTERS / Dado Ruvic
Фото – REUTERS / Dado Ruvic

Австралія заборонила використання TikTok на всіх урядових пристроях з огляду на безпекові ризики. Отже, Австралія стала останньою країною – союзницею США, що вжила заходів проти китайського відеозастосунку, повідомляє Reuters.

Нова заборона свідчить про зростання тривоги, що Китай через TikTok збиратиме дані й просуватиме свої політичні наративи, що підважуватиме безпекові інтереси Заходу.

Існує також ризик поновлення дипломатичної напруги між Австралією та її основним торговельним партнером: ця напруга дещо спала в травні, коли прем’єр-міністр Ентоні Албаніз очолив лейбористський уряд, пише видання.

У TikTok заявили, що надзвичайно розчаровані рішенням Австралії, адже воно "вмотивоване політикою, а не фактами".

Заборона набуде чинності "якнайшвидше", зазначив у своїй заяві генпрокурор Марк Дрейфус та додав, що виняткові дозволи надаватимуться в індивідуальному порядку та з уживанням відповідних безпекових заходів.

Тепер використання застосунку на урядових пристроях заборонено в усіх країнах-членах мережі з обміну розвідданими "П’ять очей" – Австралії, Канаді, США, Британії та Новій Зеландії. Схожі заборони оголосили також Франція, Бельгія та Єврокомісія.

Очільник TikTok в Австралії та Новій Зеландії Лі Гантер сказав, що TikTok не має зазнавати вибіркових обмежень.

"Не існує жодних доказів, що TikTok становить небезпеку для австралійців і потребує особливого ставлення на противагу іншим соцмережам", – зазначив Гантер у своїй заяві.

Заборону було оголошено в день, коли австралійські й китайські посадовці вели перемовини в Пекіні, намагаючись покращити торговельні відносини, адже Світова організація торгівлі має незабаром оголосити результати розгляду скарги Австралії щодо тарифів на ячмінь.

"Перемовини тривають успішно, хоча для зміни курсу цього корабля, авжеж, знадобиться деякий час", – зазначив міністр торгівлі Дон Фаррелл у розмові зі Sky News, говорячи про потенційне покращення торговельних відносин.

У 2018, коли Австралія запроваджувала свою мережу 5G, уряд заборонив китайській компанії Huawei надавати обладнання для цього, що обурило Китай. Відносини погіршилися ще більше, коли Канберра закликала до незалежного розслідування щодо походження COVID-19.

У відповідь Китай запровадив тарифи на австралійські товари.

Австралійські посадовці досі можуть використовувати TikTok на особистих пристроях, але дехто, зокрема федеральний міністр з урядових послуг Білл Шортен і прем’єр-міністр штату Вікторія Денієл Ендрюс, вирішили видалити свої акаунти.

Як повідомляв ІМІ, в Україні зараз не планують забороняти TikTok на смартфонах посадовців. 

24 березня 2023 року на сайті Президента України з'явилася петиція з пропозицією заборонити в Україні китайський застосунок TikTok. “Оскільки зараз багато пропаганди йде через відео з TikTok, пропоную закрити його повністю, хоча б на період війни в Україні”, – йдеться в тексті петиції.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова ЗеландіяБельгія, ЧехіяДаніяКанада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика Британія.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!