ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гендиректор TikTok не зміг переконати Конгрес США в безпеці застосунку – Reuters

24.03.2023, 14:05
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу 23 березня в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі,  повідомляє Reuters.

Як пише видання, американські законотворці засипали гендиректора TikTok запитаннями про потенційний контроль китайської влади над платформою та заявили, що тамтешні короткі відео шкодять психічному здоров’ю дітей, демонструючи занепокоєння обох партій щодо впливу застосунку на американців.

Свідчення гендиректора TikTok не змогли розвіяти тривогу американської влади щодо китайської компанії ByteDance та підживили заклики законотворців заборонити соцмережу на національному рівні, пише видання.

Під час свідчення, яке тривало п’ять годин, Чу неодноразово заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю та ствердив, що платформа робить усе можливе для безпеки своїх 150 мільйонів користувачів в Америці.

За словами Чу, TikTok уже понад два роки працює над “побудовою фактичного фаєрволу, який захистить приватні дані американських користувачів від незаконних іноземних акторів”. “Підбиваючи підсумок: американські дані зберігає американська компанія на американській території, за ними наглядає американський персонал”, – сказав Чу.

Втім, пише видання, жоден посадовець не став на захист TikTok. На їхню думку, відповіді Чу щодо Китаю є ухильними; їх також тривожить вплив застосунку на американських дітей.

Дехто із законотворців звинуватив TikTok у просуванні контенту, який заохочує розлади харчової поведінки в дітей, незаконну торгівлю наркотиками та сексуальне насильство.

“TikTok можна було розробити в такий спосіб, щоб мінімізувати шкоду для дітей, але компанія вирішила натомість агресивно заохочувати серед дітей залежність заради прибутку”, – сказала представниця від партії демократів Кеті Кастор на засіданні комітету палати представників з енергетики й торгівлі.

У відповідь на численні запитання Чу зазначав, що ці проблеми є “складними” та актуальними не лише для TikTok.

Компанія стверджує, що витратила понад $1,5 мільярда на безпекові заходи під назвою “Проєкт Техас”, до якого наразі залучено майже 1 500 працівників з повним робочим днем, та уклала угоду про зберігання даних користувачів TikTok у США з корпорацією Oracle.

Утім, критиків це не переконало, пише видання, адже компанія не згадала про жодні нові заходи із захисту приватності.

Чу, який розпочав своє свідчення зі згадки про своє сингапурське походження, сказав: “Ми не просуваємо й не видаляємо контент на вимогу китайського уряду”. Він додав: “Ми присягаємося перед цим комітетом та всіма нашими користувачами, що TikTok буде вільним від маніпуляцій будь-якої влади”. Також він додав, що застосунок ретельно моніторить контент, який може бути шкідливим для дітей.

Платформа TikTok недоступна в Китаї, де ByteDance натомість пропонує громадянам соцмережу-відповідник Douyin. Втім, у країні пильно стежили за засіданням: відповідні новини на блоговій платформі Weibo набирали мільйони переглядів, і багато користувачів висловлювали співчуття Шоу та критикували США за “ворожість”, пише видання.

Міністерство закордонних справ Китаю зазначило 24 березня у своєму регулярному брифінгу, що ніколи не вимагало від компаній збирати чи надавати китайському уряду іноземні дані в спосіб, який суперечить місцевим законам, і що влада США заздалегідь переконана в провині TikTok і “безпідставно переслідує” компанію. ByteDance наразі не відповіла виданню на прохання прокоментувати.

Як пише Reuters, наразі не ясно, що робитимуть американські посадовці після цього засідання та як швидко вони ухвалять закон про надання адміністрації Байдена додаткових повноважень для заборони TikTok.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого Білий дім дав державним установам 30 днів на видалення TikTok з федеральних пристроїв і систем.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова Зеландія, Бельгія, Чехія, Данія, Канада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика Британія.

Британська телерадіомовна корпорація BBC також закликала своїх працівників видалити китайську соцмережу TikTok зі службових телефонів.

Liked the article?
Help us be even more cool!