ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Рівненщині закрили 79% справ: деталі розслідування підпалів і погроз щодо журналістів від облпрокуратури

02.06.2021, 17:00
Фото – пресслужба Рівненської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Рівненської обласної прокуратури

У Рівненській обласній прокуратурі перебуває п’ять кримінальних проваджень, що стосуються злочинів проти журналістів. Три з них – про підпали автомобілів медійників, два – щодо погроз журналісткам Інні Білецькій та Вікторії Мамотюк. Загалом за останні п’ять років закрито 79% проваджень. 

Про це йшлося 31 травня під час засідання міжвідомчої робочої групи щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів, у прокуратурі Рівненської області за участю регіональної представниці ІМІ.

Заступник керівника Рівненської обласної прокуратури Павло Романчук розповів, що продовж останніх п’яти років зареєстровано 34 кримінальні провадження про правопорушення, вчинені стосовно журналістів. Найбільше з них стосувалися перешкоджання законній професійній діяльності, менше справ було про погрозу насильством щодо журналіста і за фактами знищення чи викрадення майна. 

“З цієї кількості кримінальних проваджень чотири скеровано до суду з обвинувальними актами у 2019 році, 2020-го, 2021-го – по одному. 79% із загальної кількості, або 27 кримінальних проваджень, закрито з різних підстав. Питання закриття не оскаржувалося. Там і строки, і відсутність події, або складу кримінального правопорушення (не було. – Ред.). Наразі в залишку перебуває п’ять кримінальних проваджень”, – розповів Павло Романчук. 

Йдеться про дві справи щодо погроз журналісткам. Перша – про погрозу вбивством, яку син соратника Медведчука Михайла Бузинарського Андрій у 2018 році висловив продюсерці рівненської філії Суспільного Інні Білецькій, коли вона намагалась отримати його коментар щодо скоєного ним ДТП.

Друга – за фактом погрози насильством з боку адвоката Володимира Цуняка щодо редакторки видання “Рівне онлайн” Вікторії Мамотюк. У квітні адвокату не сподобалося, що журналістка знімала на відео його підзахисного, якого обвинувачують у серії зґвалтувань, тому він тричі вдарив Мамотюк по руці й відібрав телефон. 

Крім того, тривають досудові розслідування щодо підпалу автомобілів медійників:

  • журналіста телеканалу "Ритм" та інтернет-порталу "ЧаРівне" і водночас депутата Рівненської міської ради Олександра Курсика (справа з 2016 року);
  • журналіста всеукраїнської правової газети "Дорожній контроль” Сергія Зенайлова (2015 рік);
  • справа щодо підпалу автомобіля журналіста інтернет-ресурсу “Рівненська правда” (листопад 2015 року).

За словами Павла Романчука, не виявлено випадків стосовно нереагування правоохоронців на порушення щодо журналістів.

“Водночас розслідування цих кримінальних проваджень вже впродовж як мінімум п’яти-шести років свідчить про недостатню ефективність нашої роботи й необхідність посилення нагляду. Ми конкретні пропозиції щодо цих проваджень обговоримо, я думаю, вже безпосередньо з працівниками правоохоронних органів, щоб не допускати розголошення даних досудового розслідування”, – розповів заступник прокурора.

За словами керівника Рівненської обласної прокуратури Андрія Рудницького, у прокуратури також є низка кримінальних проваджень, які вже перебувають на стадії судового розгляду. 

“Цього року скерували кримінальне провадження стосовно особи, яка розбила журналістці автомобіль. Ба більше, ця особа вже навіть засуджена, і обрано міру покарання – позбавлення волі”, – розповідає Андрій Рудницький. Йдеться про інцидент, що трапився в лютому, – побиття скла автівки журналістки “Рівне онлайн” Ольги Ферар.

Крім того, прокуратура здійснює представництво в справі про підпал офісу “Четвертої влади”. Нині, за інформацією прокуратури та “Четвертої влади”, підозрюваних в організації вбивств і підпалу редакції Ігоря Мокринського та Володимира Шевчука посадили під домашній арешт.

Керівник Рівненської обласної прокуратури також розповів, що іноді журналісти самі втрачали інтерес щодо справ або ж не хотіли ділитись інформацією, яка, з його слів, могла б спростити розслідування. Втім, конкретних прикладів такої взаємодії під час зустрічі не наводили.  

Як повідомляв ІМІ, Інститут масової інформації надсилатиме Київській міській прокуратурі інформацію про випадки порушень прав журналістів для невідкладного реагування. Про це домовився юрист ІМІ Алі Сафаров з міською прокуратурою 1 червня під час зустрічі міжвідомчої робочої групи з розкриття та розслідування злочинів проти журналістів.

У Сумській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу з метою узгодження роботи правоохоронних органів для протидії злочинів проти журналістів. На засідання групи запрошуватимуть журналістів та представників громадських організацій.

Розробити для поліцейських алгоритм дій у ситуації, коли представників ЗМІ не допускають на засідання місцевих рад, та провести роз'яснювальну роботу з правоохоронцями щодо цього – такі пропозиції пролунали 1 червня під час зустрічі представників чернігівської прокуратури та поліції з журналістами та представником ІМІ в Чернігівській області Павлом Пущенком.

Одеська обласна прокуратура перевірить перебіг розслідування справ щодо перешкоджання журналістській діяльності останніми роками. 

У Закарпатській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу для ефективності реагування правоохоронних органів на злочини щодо професійних прав представників медіа.

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Під час зустрічі 31 травня з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!