ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ передав Венедіктовій список порушень прав журналістів. Вона пообіцяла сприяти розслідуванням

25.05.2021, 13:17
Фото Оксани Романюк
Фото Оксани Романюк

Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Так, сьогодні, 25 травня, в Офісі генпрокурора відбулася зустріч генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій щодо кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.

Участь у заході взяли голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, представники громадських організацій “Інститут масової інформації”, “Детектор медіа”, “Інститут розвитку регіональної преси”, “Платформа прав людини”, а також журналісти Суспільного, “Української правди”, Радіо Свобода, “Ліги”, Громадського, НВ, “Цензор.Нет”, “Бігус.Інфо” тощо. Зустріч була організована Офісом Ради Європи в Україні, Представництвом ЄС та Офісом генпрокурора.

Зокрема, список кейсів порушень прав журналістів передала Венедіктовій виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк. Також вона запропонувала Офісу генпрокурора підписати меморандум з медійними організаціями щодо належного забезпечення захисту прав журналістів.

За даними ІМІ, отриманими на основі запитів з Офісу генпрокурора, кількість проваджень, які були відкриті й потім закриті, зросла у 2020 році, порівнюючи з 2019-м, майже на 20%.

На думку директорки ІМІ Оксани Романюк, Офіс генпрокурора може сприяти подоланню безкарності. Зокрема, самостійно починати досудове розслідування у випадках, коли поліція ігнорує заяви про правопорушення, доручати слідчим проводити конкретні слідчі дії або скасовувати рішення слідчих щодо закриття проваджень.

Зі свого боку Венедіктова і представники ОГП висловили готовність активно сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Венедіктова запропонувала проводити робочі зустрічі з журналістами раз на два-три місяці. 

Нагадаємо, у 2020 році ІМІ зафіксував в Україні 229 випадків порушень свободи слова, з них 171 випадок стосувався фізичної агресії проти журналістів. 

За перший квартал 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 50 випадків порушень свободи слова. З них 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

У 2020 році правоохоронці зареєстрували 249 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно представників засобів масової інформації. З них закрито 145 кримінальних проваджень. Розслідувано і передано до суду 16 обвинувальних актів.

У 2019 році, відповідно до інформації Офісу генерального прокурора, правоохоронці зареєстрували 259 кримінальних правопорушень щодо злочинів, скоєних стосовно працівників засобів масової інформації. З них у 102 кримінальних провадженнях ухвалено рішення про закриття. Розслідували та передали до суду 14 таких кримінальних проваджень.

Liked the article?
Help us be even more cool!