ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тернополі представницю ІМІ долучили до засідання міжвідомчої робочої групи щодо розслідування журналістських справ

31.05.2021, 10:53
Фото – пресслужба Тернопільської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Тернопільської обласної прокуратури

Тернопільська обласна прокуратура запланувала долучати до засідання міжвідомчої робочої групи щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональну представницю ІМІ.

Про це йшлося під час зустрічі робочої групи з регіональною представницею ІМІ в Тернополі Іриною Небесною.

На зустрічі були присутні перший заступник керівника обласної прокуратури Олександр Божко, представники слідчого управління ГУНП в Тернопільській області, сектору дізнання, Служби безпеки України та третього слідчого відділу ДБР, які й увійдуть до складу групи. 

Регіональна представниця ІМІ озвучила перелік кейсів з “Барометра свободи слова”. Зокрема, вона порушила питання щодо випадку з редактором видання "Береж. Інфо", який написав заяву щодо погроз. У відповідь Олександр Божко запевнив, що справу тримають на контролі, хоч у подробиці наразі вдаватися не можуть, бо досі тривають слідчі дії.

“Люди, які стикаються з несправедливим ставленням до себе, з фактами порушення їхніх прав, звертаються не лише до правоохоронців, а й до журналістів. Адже довіряють їм і вважають, що вони не дадуть справі затихнути. Однак до кого звертатися самим журналістам, коли йдеться до перешкоджання їхній діяльності? Якщо вони самі не зможуть за себе постояти, як вони мають висвітлювати факти порушення прав інших? Захищати права журналістів – це захищати права всіх!” – звернулася до присутніх регіональна представниця.

За словами Божка, речниця обласної прокуратури та чергова частина моніторять ЗМІ. Якщо там озвучують факти порушень щодо журналістської діяльності, то на них реагують. “Нам не завжди потрібна для цього заява про злочин. Ми реєструємо такі випадки на основі публікації в ЗМІ. Але якщо в соцмережах є допис журналістів про порушення їхніх прав, було б чудово, якби там також указували, що це повідомлення і для прокуратури. Або якщо про порушення повідомляють в електронному форматі чи письмово в поліції, то робити одразу ж з копією і на прокуратуру”, – звернувся до медійної спільноти Олександр Божко. 

Він також наголосив: якщо журналісти стикаються з випадками, коли в місцевих прокуратурах не надають всієї необхідної і передбаченої законом інформації, у такий спосіб перешкоджаючи їхній професійній діяльності, то варто звертатися до обласної прокуратури. Там обіцяють вжити відповідних заходів. 

Як зауважив Божко, компетенція робочої групи поширюватиметься не тільки на стадію досудового розслідування. “Ми зацікавлені, щоб не було порушень стосовно добового внесення до реєстру відомостей щодо фактів перешкоджання професійній діяльності, переслідування і протиправних дій стосовно журналістів, – запевнив він. – Щоб оперативно та в розумний строк координувати та забезпечити ефективне досудове розслідування та ухвалення законних рішень. А надалі забезпечити розумний строк судового розгляду”.

На засіданні міжвідомчої групи також домовилися комунікувати з усіх питань, щоб напрацювати алгоритми щодо максимально ефективної співпраці. Крім цього, також запланували періодично проводити засідання цієї групи разом з регіональною представницею ІМІ, щоб оперативно розв'язувати питання, які виникатимуть.

Як повідомляв ІМІ, 25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!