ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістам Чернігова пообіцяли роз’яснити поліцейським, як діяти в разі недопуску ЗМІ на сесії

02.06.2021, 12:04
Фото – пресслужби Чернігівської обласної прокуратури
Фото – пресслужби Чернігівської обласної прокуратури

Розробити для поліцейських алгоритм дій у ситуації, коли представників ЗМІ не допускають на засідання місцевих рад, та провести роз'яснювальну роботу з правоохоронцями щодо цього – такі пропозиції пролунали 1 червня під час зустрічі представників прокуратури та поліції Чернігова з місцевими журналістами та представником ІМІ в Чернігівській області Павлом Пущенком.

Зустріч мала на меті активізувати розгляд проваджень за заявами журналістів і налагодити постійну комунікацію правоохоронців із представниками медіа щодо захисту їхніх прав.  

Під час засідання перший заступник керівника Чернігівської обласної прокуратури Філіп Бєликов ознайомив зі станом справ щодо проваджень за заявами журналістів. За 2020–2021 роки відкрито 10 проваджень, з яких розслідування наразі проводиться у двох, а інші були закриті за відсутністю складу злочину. Більшість справ стосувалася заяв журналів про ненадання інформації на публічний запит.  

Як запевнив Бєликов, усі заяви від журналістів не залишаються поза увагою і ретельно розслідуються. За його словами, якщо прокуратура бачить недопрацювання поліції, то скасовує рішення про закриття справ. Так, під час засідання робочої групи стало відомо про скасування рішення щодо закриття кримінального провадження в справі про  втручання в роботу телебачення в місті Прилуки. 

Серед пропозицій журналістів до правоохоронців прозвучали, зокрема, ті, що спрямовані на зменшення фактів недопуску представників ЗМІ на засідання сесій місцевих рад під проводом карантинних обмежень. 

Керівництво поліції пообіцяло розробити для своїх співробітників алгоритм дій у ситуації, коли представників ЗМІ не допускають на засідання місцевих рад, та провести роз'яснювальну роботу серед працівників. 

Окрім цього, під час зустрічі представник ІМІ в Чернігівській області Павло Пущенко нагадав про низку кейсів, що стосувалися порушень прав журналістів, щодо яких за довгий час нікого не було притягнуто до відповідальності. Один з таких прикладів – конфлікт журналіста Владислава Савенка з охороною нинішнього міського голови Владислава Атрошенка під час агітаційного заходу ще у 2015 році.    

На закінчення заходу учасники домовилися про регулярні зустрічі журналістів  за участю представників прокуратури й Нацполіції. 

Як повідомляв ІМІ, Одеська обласна прокуратура перевірить перебіг розслідування справ щодо перешкоджання журналістській діяльності останніми роками. 

У Закарпатській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу для ефективності реагування правоохоронних органів на злочини щодо професійних прав представників медіа.

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Під час зустрічі 31 травня з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!