ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинська прокуратура залучила представницю ІМІ до засідання міжвідомчої робочої групи щодо захисту прав журналістів

31.05.2021, 14:16
Фото - Наталії Мурахевич
Фото - Наталії Мурахевич

Волинська обласна прокуратура залучила 31 травня регіональну представницю ІМІ Маю Голую до засідання міжвідомчої робочої групи щодо захисту прав журналістів.

Як повідомив перший заступник керівника Волинської обласної прокуратури Олег Губчак, наразі у прокуратурі розслідують три справи - дві за статтею 171 (перешкоджання законній професійній діяльності) та одна - за статтею 347-1 (умисне знищення, або пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України. 

Представниця ІМІ Мая Голуб запитала щодо розслідування справи про напад на  журналістку Людмилу Яворську в січні цього року. На що Олег Губчак відповів, що справа перебуває на контролі та справа не з легких. 

“Прокуратура хоче бути на стороні журналіста і щоб довести цей ганебний факт до логічного завершення”, - зазначив Олег Губчак. 

Під час зустрічі Олег Губчак запропонував журналістам ставити питання, які б не стосувалися конкретного кримінального провадження. Мовляв, таємницю слідства ніхто не відміняв. 

Він зазначив, що важливо журналістам ідентифікувати себе, якщо щось трапляється, де їм перешкоджають в роботі. Також закликав журналістів звертатися до прокуратури в разі потреби.

“Якщо ви бачите, що якийсь орган судового розслідування неналежно проводить його, не слухає певних пропозицій, не проводить якісь слідчі дії за вашої ініціативи за вашими клопотаннями, ми як наглядовий орган  у кримінальному провадженні, готові вам сприяти у рамках закону”, - зазначив Олег Губчак. 

Головний редактор сайту “Конкурент” Андрій Лучик зауважив, що досліджував ситуацію із розслідуванням справ щодо злочинів проти журналістів. За його словами, до суду доходило дуже мало справ. Він запитав, яка судова перспектива цьогорічних кримінальних проваджень. 

У відповідь Олег Губчав зазначив, що на його думку всі ці кримінальні справи мають бути в суді після здобуття певних доказів. “Перспектива цілком нормальна в цих кримінальних провадженнях”, - зазначив заступник прокурора області. 

Як повідомляв ІМІ, Тернопільська обласна прокуратура долучила до засідання міжвідомчої робочої групи щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональну представницю ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!