ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Офісі генпрокурора створять робочу групу з ГО та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів

25.05.2021, 17:41
Фото – Офіс Генпрокурора
Фото – Офіс Генпрокурора

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів.

Про це повідомляється 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

У заході в межах стратегічної ініціативи “Прокуратура і суспільство” взяли участь заступник генерального прокурора Ігор Мустеца, керівники структурних підрозділів Офісу генпрокурора, голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, начальник відділу Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Ради Європи Павло Пушкар, виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, представники засобів масової інформації та неурядових організацій.

“...Журналісти є вартовими свободи слова, часто навіть ризикуючи життям. Безкарність за злочини проти журналістів неприпустима, і ми прагнемо це змінювати, тому ми розпочинаємо цю пряму співпрацю, щоб об’єднати зусилля для подолання цього явища і більш ефективної роботи всієї системи”, – наголосила Ірина Венедіктова.

За рекомендаціями парламентських слухань, що стосувалися безпеки діяльності журналістів в Україні, в Офісі генпрокурора створено робочі та міжвідомчі робочі групи, регулярно відбувається заслуховування стану досудового розслідування проваджень цієї категорії.

“Саме на Офіс генпрокурора покладено важливу місію щодо забезпечення законності під час проведення досудового розслідування в кримінальних провадженнях про злочини, вчинені стосовно журналістів. І можу вас запевнити, що стан слідства в кожному такому провадженні перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури. В нас є воля і бажання рухатися далі, щоб забезпечити право кожного з вас на свободу слова та професійної діяльності”, – зазначила генеральна прокурорка.

Повідомляється, що кількість проваджень щодо злочинів проти журналістів збільшилась у 2020 році майже вдвічі (на 79 %) у порівнянні з 2019 роком. За перший квартал 2021 року кількість таких кримінальних проваджень становила майже половину (47 %) загальної кількості за 2020 рік.

Окрім того, обговорено стан судового розгляду кримінальних проваджень про злочини, скоєні стосовно журналістів. Зокрема, у 2020 році прокурори скерували до суду вшестеро більше обвинувальних актів про злочин цієї категорії, ніж у 2019 році. Водночас у 14 справах про злочини щодо журналістів прокурори отримали обвинувальні вироки, про які у 2019 році навіть не йшлося. А за І квартал 2021 року шість обвинувальних актів скеровано до суду та вже ухвалено чотири обвинувальні вироки.

Також було наголошено на важливості активізації розслідування найгучніших справ – про вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова та інших.

Окрему увагу приділено злочинам, скоєним стосовно журналістів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей. Йдеться про масштабні й систематичні протиправні дії проти українських та іноземних журналістів і працівників ЗМІ, які об’єктивно висвітлювали процес окупації Кримського півострова та відкрито виступали проти збройної агресії РФ.

“Ми розуміємо, що правоохоронна система має працювати краще. Проте я впевнена, що є шляхи вирішення і їх потрібно шукати. Саме тому я ініціюю створення окремої платформи – секторальної робочої групи з профільними громадськими організаціями, ЗМІ та журналістами, які є потерпілими, щоб мати змогу детально розбирати всі проблеми, обмінюватись інформацією і рухатися до результатів. Також до створення таких секторальних груп потрібно залучати обласні прокуратури”, – зазначила Ірина Венедіктова.

За результатами обговорення визначено подальші кроки для випрацювання дорожньої карти розвитку сталої співпраці у сфері захисту прав журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!