ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Запорізької області перевірить усі заяви журналістів до поліції з початку 2021 року

01.06.2021, 14:05
Фото – пресслужби Запорізької обласної прокуратури
Фото – пресслужби Запорізької обласної прокуратури

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Про це повідомив перший заступник прокурора Запорізької області Андрій Коваль під час робочої зустрічі з регіональною представницею ІМІ в Запорізькій області Наталією Виговською. 

Також прокурори ще раз перевірять низку фактів про перешкоджання журналістам області у веденні їхньої професійної діяльності.

На зустрічі були присутні начальник управління нагляду за дотриманням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Артем Лавренко, керівник Вознесенівської окружної прокуратури Іван Монін та потерпілі в кримінальному провадженні про недопуск журналістів на сесії Запорізької міськради, редакторка “Неначасі” Катерина Майборода і журналістка 061.ua Ельміра Шагабудтдинова.

Під час зустрічі керівник Вознесенівської окружної прокуратури Іван Монін запевнив, що в прокуратури більше важелів впливати на те, щоб заяви від журналістів про  перешкоджання професійній діяльності приймали належним чином, і порекомендував у разі виникнення питань щодо відмови з боку правоохоронців приймати заяви або у випадку нереєстрації їх у ЄРДР звертатися відразу до прокуратури. “Я відкритий до спілкування з журналістами”, – наголосив прокурор.

Найбільше ж запитань під час зустрічі виникло про кримінальне провадження щодо недопуску журналістів на сесії Запорізької міськради.

“Зараз ми опрацьовуємо всі заяви, які стосуються недопуску до міськради й були внесені до журналу єдиного обліку та не були внесені до ЄРДР. Тому наразі Вознесенівська окружна прокуратура робить реєстр цих заяв. Єдина проблема, яка є, полягає в тому, що матеріали кримінального провадження затребувані в управління дізнання Нацполіції в Києві. Тому фактично з кінця квітня вони перебували в головному управлінні Нацполіції Запорізької області, а потім були відправлені до Києва. Це нормальна практика. Тобто ми чекаємо, коли їх повернуть, щоб ще раз ретельно їх вивчити, надати вказівки й порівняти реєстр, який ми зробимо, з тим, які заяви були внесені, а які ні до цього кримінального провадження”, – повідомив перший заступник прокурора Запорізької області Андрій Коваль.

Саме через це на зустрічі регіональна представниця ІМІ й журналістки, які є потерпілими в справі, не змогли отримати відповідь на запитання, чому ще не визначено кола осіб, які перешкоджали і які можуть отримати статус підозрюваних.

Однією з можливих причин цього прокурори назвали реорганізацію правоохоронних органів, але запевнили, що вона вже завершилась і всі необхідні дії в справі будуть зроблені. Також, уточнили представники Запорізької обласної прокуратури, вони зможуть надати відповіді на всі запитання щодо цього провадження, коли матеріали повернуться до Запоріжжя, вони їх ретельно вивчать, нададуть вказівки й зможуть зробити висновки.

Окрім цього, під час зустрічі учасники й учасниці обговорили низку кейсів, які  стосувалися порушень прав журналістів у 2020 році. Регіональна представниця ІМІ Наталія Виговська надала представникам прокуратури, зокрема, інформацію про неприйняття заяви щодо недопуску на сесію редактора сайта “Гвозді” Богдана Василенка ще в серпні 2020 року. Також повторно мають розглянути ситуацію про недопуск мелітопольських журналістів до “Мелітопольгазу” і відмову поліції у відкритті кримінального провадження. Водночас у прокуратурі вивчать і ситуацію з недопуском мелітопольських журналістів на сесії Мелітопольської міськради. Перший заступник прокурора Андрій Коваль запевнив, що матеріали будуть вивчені й ще раз перевірені.

Також учасники зустрічі домовилися про щоквартальні зустрічі за участю  представників прокуратури й Нацполіції.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня під час зустрічі з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!