ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ надсилатиме прокуратурі Києва інформацію про порушення прав журналістів

02.06.2021, 16:18
Фото – пресслужба Київської міської прокуратури
Фото – пресслужба Київської міської прокуратури

Інститут масової інформації надсилатиме Київській міській прокуратурі інформацію про випадки порушень прав журналістів для невідкладного реагування.

Про це домовився юрист ІМІ Алі Сафаров з міською прокуратурою 1 червня під час зустрічі міжвідомчої робочої групи з розкриття та розслідування злочинів проти журналістів.

Зокрема, Алі Сафаров передав представникам прокуратури список порушень прав журналістів, які були зафіксовані в моніторингу “Барометр свободи слова”. Юрист ознайомив правоохоронців з методологією ІМІ щодо збору інформації про порушення прав журналістів.

На зустрічі від прокуратури були присутні заступник керівника Київської міської прокуратури Марія Вдовиченко, керівник Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Дмитро Власов та інші посадові особи. Також у засіданні брали участь представники Національної поліції, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України. 

Водночас Алі Сафаров указав на проблемні питання, пов’язані з розслідуванням злочинів проти журналістів та захистом їхніх прав. Наприклад, юрист розповів, що редакційне завдання журналісту зазвичай не оформлюється окремим документом, наказом редакції тощо, а видається усно або за допомогою електронного листування. Тому, додав він, вимагати цей документ у межах кримінального провадження як доказ журналістської діяльності не є правильним. 

Крім того, були обговорені й інші правові особливості в правопорушеннях проти журналістської діяльності й розслідуваннях таких правопорушень, а також участь прокуратури в цих провадженнях.

Зі свого боку заступниця керівника Київської міської прокуратури Марія Вдовиченко повідомила, що з початку року органи Нацполіції в м. Києві розпочали сім кримінальних проваджень за фактами кримінальних правопорушень, у яких потерпілими є журналісти. Зокрема, чотири – за статтею 171 та одне – за статтею 345-1 Кримінального кодексу України.

“За результатами досудового розслідування до суду скеровано три обвинувальних акти, зокрема два за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалів “Київ” та NewsOne, одне – щодо заподіяння тілесних ушкоджень журналістці каналу Кyiv Live у зв’язку з веденням професійної діяльності. Ще в одному провадженні двом особам повідомлено про підозру. Два кримінальних провадження розслідують слідчі ДБР”, – зазначила Марія Вдовиченко.

Крім того, представники ІМІ 31 травня взяли участь у зустрічі з Київською обласною прокуратурою. Від прокуратури були присутні заступник керівника Київської обласної прокуратури Олег Ткаленко, представники ДБР, СБУ та неурядових організацій і ЗМІ.

У прокуратурі наголосили, що оновлюють міжвідомчу робочу групу для аналізу інформації про вчинення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, скоєних стосовно журналістів. Домовлено про обмін інформацією щодо порушень прав медійників.

Як повідомляв ІМІ, у Сумській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу з метою узгодження роботи правоохоронних органів для протидії злочинів проти журналістів. На засідання групи запрошуватимуть журналістів та представників громадських організацій.

Розробити для поліцейських алгоритм дій у ситуації, коли представників ЗМІ не допускають на засідання місцевих рад, та провести роз'яснювальну роботу з правоохоронцями щодо цього – такі пропозиції пролунали 1 червня під час зустрічі представників прокуратури та поліції Чернігова з місцевими журналістами та представником ІМІ в Чернігівській області Павлом Пущенком.

Одеська обласна прокуратура перевірить перебіг розслідування справ щодо перешкоджання журналістській діяльності останніми роками. 

У Закарпатській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу для ефективності реагування правоохоронних органів на злочини щодо професійних прав представників медіа.

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Під час зустрічі 31 травня з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!