ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Житомирської області обговорила з представницею ІМІ хід розслідування журналістських справ

31.05.2021, 18:15
Фото - пресслужба Житомирської обласної прокуратури
Фото - пресслужба Житомирської обласної прокуратури

Про те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу під час зустрічі 31 травня обговорили керівники прокуратури Житомирської області з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз.

Як запевнив керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький, нині розслідуванню справ, які стосуються порушення прав журналістів, наданий один із найвищих пріоритетів, оскільки, працюючи заради захисту суспільних інтересів медійники часто ризикують своєю безпекою не менше за правоохоронців.

“Журналісти стикаються з певними викликами та небезпеками в залежності від матеріалів, над якими вони працюють і потребують такого ж захисту, як правоохоронці. Саме тому наша задача гарантувати журналістам безпечні умови, щоб вони безперешкодно могли збирати інформацію відповідно до законів, які забезпечують йому це право. Ми прагнемо, щоб журналіст почувався у безпеці, не обмежувався в праві висловити свою позицію, і за свою об’єктивність не постраждав”, - сказав Олександр Білошицький.

Перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Олег Мостиховський розповів, що у 2020 році у Житомирській області від журналістів не надходило жодної заяви щодо порушення їхніх прав, у 2021 був зафіксований один випадок, який стосується нападу на журналістів телеканалу СТБ.

Оксана Трокоз зауважила, що справа щодо перешкоджання діяльності представникам проєкту "Один за всіх", яку правоохоронці розслідували та скерували до суду лише за місяць, є показовою. Адже, за минулий рік в Україні лише 16 із 249 зареєстрованих проваджень стосовно злочинів, скоєних щодо представників засобів масової інформації було розслідувано і передано до суду.

Водночас регіональна представниця ІМІ запитала про долю справи, яка стосується  спричинення тілесних ушкоджень нині покійному редактору газети “Патріот” Андрію Лактіонову, яке сталося в приміщенні Корольовського районного суду Житомира у 2018 році. Підслідність цієї справи декілька разів змінювалася, втім, результату наразі немає.

“Стосовно справи по Лактіонову, вона дійсно тривалий час розслідується, зміна підслідності була продиктована виключно його неефективним здійсненням у Житомирському відділі поліції спочатку. Тому ми справу передали до Служби безпеки України, однак, у подальшому були скарги захисників потерпілих, у зв'язку з чим через суд вони ініціювали питання відведення усіх прокурорів, усіх слідчих. Тому у подальшому справа була передана в Слідче Управління Національної поліції. Причинами тривалого розслідування є те, що є значне коло осіб, є дані про можливу участь в подіях представників громадської організації, однак, коло усіх учасників не всттановело. Відповідно, неможливо на даний час достеменно встановити, хто був ініціатором конфлікту, провести слідчі експерименти і після цього прийняти рішення. Власне, у цьому полягає складність розслідування цього провадження”, - відповів Олег Мостиховський.

Керівники прокуратури області нагадали, що з 2020 року в області створена і функціонує міжвідомча група з розкриття і розслідування кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів, до якої входять прокурори, працівники УСБУ в області та поліції.

“Великою мірою завдяки цій групі налагоджена ефективна робота з протидії порушенню прав журналістів”, - зазначив керівник прокуратури області.

Учасники зустрічі домовилися співпрацювати і у разі надходження повідомлень про порушення прав журналістів у регіоні обмінюватися інформацією заради оперативного реагування на них.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня Волинська обласна прокуратура долучила до засідання міжвідомчої робочої групи щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональну представницю ІМІ.

Тернопільська обласна прокуратура долучила до засідання міжвідомчої робочої групи щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональну представницю ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!