ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень – представник ІМІ в Черкасах

01.06.2021, 13:35
Фото – пресслужба Черкаської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Черкаської обласної прокуратури

Реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. 

Про це сказав представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко 31 травня під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євгеном Рогачовим та представниками медіаспільноти. 

Під час зустрічі обговорили питання взаємодії правоохоронних органів, органів слідства й прокуратури в частині розслідування кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних щодо журналістів. 

За інформацією Остапа Сидора, наразі в роботі в слідчому управлінні Нацполіції три кримінальних провадження – це вбивство журналіста Вадима Комарова в травні 2019 року, пошкодження автомобіля журналіста видання “Провсе” Олександра Носенка в серпні 2020-го та погрози на адресу редакторки тальнівської газети “Новий Дзвін” Анни Драгун у серпні 2019-го. 

За словами Сидора, щодо перших двох справ ще тривають розслідування і жодних нових подробиць він надати не може через таємницю слідства, а в справі Анни Драгун матеріали скерували на додаткову експертизу.

“Проведено дві семантико-текстуальні експертизи, які визначили, що формулювання не містять погроз, однак це було оскаржено в судовому порядку, і суд призначив нову експертизу, а черга на неї може зайняти й до року часу, тому що така експертиза непопулярна, тож і експертів з відповідними допусками дуже мало”, – розповів Остап Сидор.

Напередодні ще одна кримінальна справа – щодо побиття телеканалу Антена Валерія Воротника – була скерована до суду.

Окрім того, перший заступник керівника обласної прокуратури розповів, що в межах органів досудового розслідування створено робочу групу для  нагляду за розслідуванням згаданих кримінальних правопорушень, куди входять представники слідчого підрозділу, органів прокуратури, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

“Якщо є дані про те, що щось не враховується, щось не виконується, прошу скеровувати звернення до слідчого управління для перевірки тих чи інших відомостей”, – закликав він.

На зустрічі згадали також і справу про побиття черкаського фотокореспондента Ігоря Єфімова, який постраждав від рук правоохоронців під час Євромайдану, закриту в липні минулого року за строком давності, і справу про вбивство активіста Самооборони Євромайдану Черкаської області, журналіста Василя Сергієнка. Представники прокуратури розповіли, що над справами Майдану нині працюють слідчі Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв'язку з масовими протестами у 2013–2014 роках. До речі, у квітні цього року повідомлено про нову підозру одному з фігурантів справи Сергієнка. 

Під час розмови регіональний представник ІМІ Захар Колісніченко також нагадав про прецеденти недопуску журналістів, заборони ведення відеознімання та інші випадки перешкоджання журналістській діяльності в регіоні.

“Саме дієва реакція правоохоронних органів на звернення журналістів та реальні покарання винних у порушенні їхніх прав є найкращою превенцією таких порушень”, – наголосив він.

Учасники зустрічі домовилися про співпрацю та разі випадків порушення прав журналістів у регіоні обмінюватись інформацією заради оперативного реагування на них.
Як повідомляв ІМІ, 31 травня керівники прокуратури Житомирської області обговорили з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!