ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Одещини перевірить перебіг розслідувань справ щодо порушення прав журналістів

02.06.2021, 11:36
Фото – пресслужба Одеської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Одеської обласної прокуратури

Одеська обласна прокуратура перевірить перебіг розслідування справ щодо перешкоджання журналістській діяльності останніми роками. 

Про це повідомив керівник прокуратури Сергій Костенко на зустрічі з регіональним представником ІМІ Павлом Колотвіним, головредом видання “Ізбірком” Валерієм Болганом та представниками правозахисної ГО “Прожектор”, адвокатами Віталієм Матвєєвим та Олексієм Лосинцем.

У заході також узяли участь заступник керівника обласної прокуратури Дмитро Вербицький, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури та заступник начальника ГУНП в Одеській області – начальник слідчого управління Олександр Саламаха.

Учасники обговорили проблемні питання в організації розслідування кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності в регіоні, взаємодію правоохоронних органів і представників неурядових організацій та засобів масової інформації.

Під час зустрічі згадувалися й окремі випадки порушення прав журналістів в Одесі та тривалі строки досудових розслідувань. Наприклад, уже понад рік триває розслідування та судовий процес через напад охоронця одного з одеських ВНЗ на журналістку Ганну Покровську під час знімання сюжету в приміщенні академії. Адвокат у цій справі Віталій Матвєєв розповів, що під час роботи з цим кейсом стикався з нерозумінням з боку слідчих та неправильною кваліфікацією справи, зокрема прокурором. Із 2017 року й до цього часу триває слідство в справі щодо недопуску журналіста видання "Ізбірком" Валерія Болгана на засідання сесії Одеської міськради. До цього випадку додався вже й нещодавній факт обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації й Одеської обласної ради з початку 2021 року. Присутній на зустрічі Валерій Болган розповів, що оскаржує в суді нововведення посадовців, але цього можна було б уникнути, якби правоохоронні органи превентивно відреагували на публічні заяви журналістів.

За результатами робочої зустрічі були визначені подальші заходи щодо налагодження ефективної взаємодії правоохоронних органів з представниками засобів масової інформації. Зокрема, домовлено звірити дані в справах, які зареєстровані в правоохоронних органах та є на контролі в представників громадського сектору та журналістів Одещини. 

Крім того, заплановано провести спільні навчальні заходи за участю прокурорів, слідчих, дізнавачів та представників засобів масової інформації. Також представники прокуратури повідомили, що Одеська облпрокуратура створила міжвідомчу робочу групу для узгодження роботи правоохоронних органів у протидії кримінальним правопорушенням проти журналістів.

Керівництво прокуратури вирішило окремо дослідити судову практику в справах щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів та довести отримані дані до всіх співробітників прокуратури.

Як повідомляв ІМІ, для ефективності реагування правоохоронних органів на злочини щодо професійних прав представників медіа в Закарпатській області створено міжвідомчу робочу групу, куди ввійшли представники прокуратури, поліції, Державного бюро розслідувань.

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Під час зустрічі 31 травня з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!