ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В американському штаті Юта дітям заборонять використовувати соцмережі вночі

27.03.2023, 14:00
Фото – pexels.com
Фото – pexels.com

В американському штаті Юта дітям та підліткам заборонять вночі використовувати соціальні мережі. Відповідний закон 23 березня підписав губернатор штату Спенсер Кокс, він набуде чинності в березні 2024 року, повідомляє AP.

Такий закон запроваджено вперше в США. Він покликаний захистити молодь від соцмереж, які викликають залежність. 

Два закони, підписані Спенсером Коксом, забороняють дітям до 18 років використовувати соцмережі з 22:30 до 6:30, вимагають підтвердження віку від усіх охочих користуватися соцмережами в штаті та дозволять подавати судові позови від імені дітей, яким соцмережі потенційно зашкодили. Батьки отримають доступ до облікових записів своїх дітей. 

Якщо ці закони наберуть чинності, обов’язок збирати докази в позовах проти соцмереж, що стосуються осіб до 16 років, буде перекладено на сторону відповідача: компанії матимуть доводити, що їхні продукти не були шкідливими, а не навпаки.

Ці закони мають на меті завадити соцмережам, що викликають залежність, “заманювати” дітей та показувати їм рекламу. Очікується, що перед тим, як ці закони наберуть чинності у березні 2024 року, компанії оскаржать їх у суді.

У штаті Юта нові закони було підписано в день, коли гендиректор TikTok давав свідчення в конгресі, зокрема щодо впливу платформи на психічне здоров’я підлітків.

Втім, пише видання, на федеральному рівні таке законодавство загальмувало, що мотивувало окремі штати діяти самостійно.

Подібні законопроєкти просувають також в інших штатах – Арканзасі, Техасі, Огайо, Нью-Джерсі. Водночас Каліфорнія минулого року запровадила закон, що зобов’язав технологічні компанії піклуватися про безпеку дітей, заборонивши їм профілювати неповнолітніх та використовувати особисті дані користувачів у способи, які можуть призвести до фізичної чи психічної шкоди дітям.

Як пише видання, хвиля нових законів та їхня націленість на підтвердження віку спричинила спротив як з боку компаній у галузі технологій, так і з боку організацій з цифрової безпеки, які зазвичай критикують практики цих компаній.

У заяві правозахисників сказано, що, якщо закон набуде чинності, “більшість молодих громадян штату Юта фактично втратить доступ до значної частини всесвітньої мережі”. 

Лобісти індустрії технологій засудили ці закони як неконституційні, заявивши, що вони порушують право громадян користуватися Першою поправкою в мережі.

Водночас,  пише видання, ані в новому законі Юти, ані в схожих законах деінде не сказано, як саме штати планують контролювати дотримання цих правил. Федеральний акт про захист інтернет-приватності дітей уже забороняє компаніям збирати дані про дітей до 13 років без згоди батьків. Соцмережі вже не дають людям до 13 років заводити облікові записи – але діти, як виявилося, з легкістю обходять ці обмеження незалежно від згоди батьків.

Натомість нові закони здобули підтримку від батьківських груп і захисників прав дітей, які привітали їхнє запровадження з деякими зауваженнями.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого Білий дім дав державним установам 30 днів на видалення TikTok з федеральних пристроїв і систем.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова ЗеландіяБельгія, ЧехіяДаніяКанада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика Британія.

Британська телерадіомовна корпорація BBC також закликала своїх працівників видалити китайську соцмережу TikTok зі службових телефонів.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!