ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США штат Монтана заборонив TikTok

18.05.2023, 11:04
Фото – eniyilerde.com
Фото – eniyilerde.com

У США губернатор Монтани Ґреґ Джанфорте підписав 17 травня закон, що забороняє діяльність китайської соцмережі TikTok на території штату, щоб захистити громадян від збирання даних, яким, можливо, займається Китай. 

Отже, Монтана стане першим штатом Америки, де буде заборонена ця популярна відеоплатформа, повідомляє Reuters.

Google й Apple буде заборонено продавати TikTok у межах штату, але жодного покарання за використання застосунку для окремих осіб не передбачено. 

Новий закон набуде чинності 1 січня 2024 року й майже точно зіткнеться з юридичними викликами, пише видання.

TikTok, яким володіє китайська компанія ByteDance, не відреагував на запитання Reuters про те, чи планують вони оскаржувати закон у суді.

Раніше TikTok опублікував заяву, де йдеться про те, що новий закон “порушує права громадян Монтани, закріплені в Першій поправці, неправомірно забороняючи TikTok”, і зазначається, що компанія “й надалі докладатиме зусиль для захисту прав наших користувачів у Монтані та за її межами”.

Монтана (чиє населення ледве перевищує 1 мільйон людей) заявляє, що TikTok загрожуватиме штраф за кожне порушення та додаткова пеня в $10 тис. за кожен день у разі порушення заборони.

Apple і Google також можуть зіткнутися зі штрафами у $10 тис. за кожен день кожного порушення. Обидві компанії не відреагували на прохання прокоментувати ситуацію.

Американська спілка громадянських свобод (АСГС) засудила закон як “неконституційний”.

“Цією забороною губернатор Джанфорте й законодавча влада Монтани зневажили свободу слова сотень тисяч громадян штату, які використовують цей застосунок для самовираження, збору інформації та роботи малого бізнесу, – все в ім’я своїх антикитайських настроїв”, – заявив директор з питань політики АСГС в Монтані Кіґан Медрано.

Генеральний радник організації NetChoice Карл Шабо також розкритикував новий закон. “Уряд не може блокувати наш доступ до інформації, захищеної конституцією, – хай би це була газета, сайт чи застосунок”, – заявив він і додав, що Монтана “ігнорує Конституцію США, правову процедуру й свободу слова”.

Джанфорте, який намагався переконати парламент штату поширити заборону й на інші соцмережі, що обмінюються даними з іноземними рекламодавцями, також заборонив використання всіх соцмереж, які збирають чи обмінюються особистою інформацією або приватними даними з іноземними рекламодавцями, на урядових пристроях.

Як повідомляв ІМІ, Австрія приєднається до країн, які забороняють використовувати китайський застосунок TikTok на робочих телефонах державних службовців.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова Зеландія, Бельгія, Чехія, Данія, Канада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика Британія, Австралія, Ірландія.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!