ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

TikTok відстежував британську журналістку через акаунт її кішки

05.05.2023, 12:07
Фото – ROBERT TIMOTHY / BBC
Фото – ROBERT TIMOTHY / BBC

Співробітники китайської соцмережі TikTok улітку 2022 року стежили за британською кореспонденткою видання Financial Times Крістіною Крідл через акаунт її кішки Баффі. Про це журналістка розповіла BBC.

Представники TikTok самі зателефонували їй та повідомили їй, що двоє їхніх співробітників у Китаї та двоє в США переглядали дані з її особистого акаунту без її відома чи згоди.

“Це було дуже моторошно й жахливо і відчувалося як особистий напад. Я була в гостях у родини з моєю сестрою-підлітком, із двоюрідними родичами-підлітками – всі вони постійно використовують TikTok. Вони казали: “Овва, нам хвилюватися?“ – розповіла журналістка.

TikTok підтвердив, що співробітники відділу внутрішніх ревізій переглядали розташування IP-адреси Крістіни (унікального номера пристрою) та порівнювали його з IP невідомої кількості власних працівників, щоб з’ясувати, хто з них потай спілкувався з журналістами. Вони “зловжили своєю владою” та діяли без згоди керівництва, зазначила компанія.

Акаунт Крістіни в TikTok був зареєстрований з її особистого телефона на ім’я її кішки Баффі. Її власні ім’я та фах не були зазначені в описі профілю. Профіль кішки мав близько 170 підписників, і за три роки опубліковано десь 20 відео з Баффі, які набирали в середньому по кілька сотень переглядів.

Фото ВВС

Крістіна не знає, як довго за нею стежили і як часто це відбувалося.

У TikTok заявляють, що дані західних користувачів ніколи не переглядаються й не зберігаються в Китаї. Співробітників, відповідальних за тогорічний злам даних Крістіни й кількох інших західних журналісток, звільнили за протиправну поведінку.

У Bytedance повідомили, що “глибоко шкодують” про це “кричуще порушення” їхнього кодексу та що вони “докладуть зусиль, щоб ця ситуація ніколи не повторилася”.

Минулого літа Крістіна спілкувалася зі співробітниками TikTok, які були незадоволені практиками компанії. Злам даних не допоміг з’ясувати особи її джерел, повідомили в TikTok.

Зараз Крістіна досі тримає свій акаунт відкритим, адже доступ до TikTok потрібен їй для роботи, але тепер застосунок перебуває на запасному телефоні, який зберігається в офісі. Після всього, що сталося, вона обмежила власну активність (і активність Баффі) в усіх соцмережах.

Як повідомляв ІМІ, використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова Зеландія, Бельгія, Чехія, Данія, Канада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика Британія, Австралія, Ірландія.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!