ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Донеччині пропонують створити реєстр посвідчень журналістів

03.06.2021, 11:51
Фото – Донецька обласна прокуратура
Фото – Донецька обласна прокуратура

У Донецькій обласній прокуратурі запропонували створити реєстр офіційних посвідчень регіональних журналістів. Таку позицію висунув заступник керівника Донецької обласної прокуратури Сергій Заєць у відповідь на інформацію регіональної представниці ІМІ Юлії Гаркуші про видавання журналістських посвідчень особам, які не є журналістами.

Про це йшлося 31 травня під час зустрічі представників Донецької обласної прокуратури з представниками маріупольських ЗМІ та представницею ІМІ в Донецькій області Юлією Гаркушею.

На зустрічі також були присутні Сергій Беседа, заступник начальника – начальник слідчого управління ГУНП в Донецькій області; Денис Валентюк, заступник начальника 2-го управління (з дислокацією у м. Маріуполі) ГУСБУ в Донецькій та Луганській областях; Максим Садовий, начальник Третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Маріуполі) ТУ ДБР, розташованого в м. Краматорську; Олена Калайтан, директорка – головна редакторка газети “Приазовський робочий”, голова Донецької обласної спілки НСЖУ; Валерія Романова, головна редакторка ТРКК “СИГМА”; Анна Романенко, головна редакторка сайту “0629”; Яна Савєнкова, кореспондентка телеканалу “МТБ”, та інші.

Так, регіональна представниця ІМІ Юлія Гаркуша порушила питання видавання журналістських посвідчень особам, які не є журналістами, не мають публікацій у ЗМІ й у такий спосіб нівелюють статус журналіста. За її словами, такі особи компроментують професійну спільноту, а іноді це становить пряму небезпеку для суспільства, адже деякі особи мають бажання отримати посвідчення через наміри заволодіти правом на зброю. Зокрема, ціла низка журналістів Маріуполя не могла потрапити на сесію міської ради, бо в холі адміністрації сталася штовханина через активістку, яка нещодавно отримала журналістське посвідчення та, користуючись правом, намагалася потрапити до сесійної зали. 

Заступник керівника прокуратури Донецької області Сергій Заєць вважає, що гіпотетично розв'язати цю проблему допоможе створення реєстру професійних посвідчень регіональних журналістів та кореспондентів, але водночас, ініціатива з рекомендаціями має йти від громадських організацій, що опікуються свободою слова та правами журналістської спільноти, медійників. Самі правоохоронці, знають про цю проблему і кажуть, що, поліція та слідчі й самі стикаються з проблемами фейкових документів у журналістів під час верифікації того чи іншого працівника ЗМІ за потреби.

Олена Калайтан, головна редакторка газети “Приазовський рабочий” та голова регіональної спілки НСЖУ, зазначила, що за останній рік побільшало відмов від держпосадовців у коментарях, доступі.

Головна редакторка сайту 0629 Анна Романенко нагадала про тогорічний випадок, коли запит від редакції сайту 0629 міська влада Маріуполя переспрямовувала та не відповідала по суті, намагаючись приховати інформацію про статки мера Маріуполя та топпосадовців міста. Тоді сайт не став подавати заяву, бо вирішив, “що ефекту не буде, час буде втрачений, а юрист нам не по кишені”, додала Анна Романенко.

На це Сергій Заєць, заступник керівника Донецької обласної прокуратури відповів: “Не знаю, як ще прокоментувати, але, якби нам надійшов такий запит, ми б мали відповісти. Ненадання відповіді на таке є незаконною дією”.

Він порадив такі випадки не залишати без уваги, фіксувати й звертатися до поліції, адже “це їхня робота, і на кожну дію має бути протидія”. А ось уже прокуратура, додав він, може допомогти та вплинути на те, щоб заяви від журналістів про перешкоджання професійній діяльності приймали належним чином та ніколи не виникало питань щодо відмови з боку правоохоронців приймати заяви або відмови в реєстрації справ у ЄРДР.

Скориставшись нагодою, журналістка Яна Савєнкова поскаржилася на те, що подала заяву ще 25 березня, але жодної “адекватної реакції від поліції” на перешкоджання професійній діяльності досі не отримала. Тим часом журналістку буквально переслідує один з героїв її сюжету: “Він може зателефонувати посеред ночі, водночас він змінює номери та погрожує фізичною розправою”. Сергій Беседа, заступник начальника, начальник слідчого управління ГУНП в Донецькій області взяв випадок під особистий контроль.

Загалом за чотири місяці 2021 року дізнавачі територіальних підрозділів ГУНП в Донецькій області розпочали досудове розслідування в п’яти кримінальних правопорушеннях за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). І станом на початок травня за ст. 171 КК України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) зареєстровано та тривають слідчі дії в п’яти злочинах, за ст. 345-1 КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”) – у двох.

За результатами зустрічі правоохоронці та медійники визначили подальші кроки спільної роботи у сфері захисту прав журналістів. Всі заяви про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року, перебуватимуть під особистим контролем робочої групи та особисто прокуратури. 

Як повідомляв ІМІ, 31 травня в Рівненській області прокуратурі повідомили, що в них перебуває п’ять кримінальних проваджень, які стосуються злочинів проти журналістів. Три з них – про підпали автомобілів медійників, два – щодо погроз журналісткам Інні Білецькій та Вікторії Мамотюк. Загалом за останні п’ять років закрито 79% проваджень. 

Інститут масової інформації надсилатиме Київській міській прокуратурі інформацію про випадки порушень прав журналістів для невідкладного реагування. Про це домовився юрист ІМІ Алі Сафаров з міською прокуратурою 1 червня під час зустрічі міжвідомчої робочої групи з розкриття та розслідування злочинів проти журналістів.

У Сумській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу з метою узгодження роботи правоохоронних органів для протидії злочинів проти журналістів. На засідання групи запрошуватимуть журналістів та представників громадських організацій.

Розробити для поліцейських алгоритм дій у ситуації, коли представників ЗМІ не допускають на засідання місцевих рад, та провести роз'яснювальну роботу з правоохоронцями щодо цього – такі пропозиції пролунали 1 червня під час зустрічі представників чернігівської прокуратури та поліції з журналістами та представником ІМІ в Чернігівській області Павлом Пущенком.

Одеська обласна прокуратура перевірить перебіг розслідування справ щодо перешкоджання журналістській діяльності останніми роками. 

У Закарпатській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу для ефективності реагування правоохоронних органів на злочини щодо професійних прав представників медіа.

Прокуратура Запорізької області перевірить весь реєстр заяв про перешкоджання професійній діяльності журналістів, які надходили до поліції і були зареєстровані в журналі Єдиного обліку з початку 2021 року. 

Під час зустрічі 31 травня з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян повідомив, що в Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!