ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кількість скарг на порушення мовного закону посадовцями стабільно висока - Кремінь

26.04.2021, 11:11
Фото - gogetnews.info
Фото - gogetnews.info

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування. 

Про це він написав 25 квітня у Фейсбуці з нагоди другої річниці ухвалення мовного закону.

“Прикро констатувати, що у 2021 році, на 30-му році незалежності, стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування. Це практично десята частина від усієї кількості скарг. Неприпустимо, коли в умовах війни на сході країни деякі посадовці ігнорують державну мову та підігрують агресорові”, - написав він. 

Кремінь нагадав,  що  25 квітня є пам'ятним днем у новітній історії України, оскільки саме в цей день 2019 року був ухвалений історичний Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Він зауважив, що закон діє і має підтримку переважної більшості суспільства, “незважаючи на численні атаки на мовний закон, неодноразові спроби його скасувати чи здійснити ревізію окремих норм, тривалий саботаж щодо його виконання”.

Крім того, Тарас Кремінь сподівається, що в 2021 році Кабінет Міністрів України затвердить Державну програму сприяння опануванню державної мови, а кожен громадянин отримає гарантоване право доступу до безкоштовних державних курсів із вивчення української. 

“Зі свого боку, ми розраховуємо на інтеграцію України до європейської мовної спільноти та докладемо всіх зусиль для вступу до Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL). Це дасть нам змогу і на європейському майданчику формувати стратегію захисту української мови як майбутньої мови Європейського Союзу”, - написав він.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна. 

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську.

Із 16 січня скарги на порушення права отримувати послуги державною мовою громадяни можуть надсилати мовному омбудсмену.

Із 16 липня 2022 року в Україні почнуть штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень.

17 березня уповноважений із захисту державної мови повідомив, що за два місяці дії статті 30 мовного закону (із 16 січня до 16 березня) надійшло 944 повідомлення від громадян України. Зростає кількість звернень щодо порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування.

16 квітня мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що за три місяці цього року на адресу уповноваженого з захисту державної мови надійшло 1129 повідомлень від громадян про порушення мовного законодавства. 

Наймасовішими є повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою – 446. Також стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства з боку посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Київської, Запорізької областей. 

Liked the article?
Help us be even more cool!