ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен розповів, коли в Україні почнуть штрафувати порушників закону

25.01.2021, 14:30
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua

Із 16 липня 2022 року в Україні почнуть штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень.

“Але це для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, по відношенню до яких ми постійно отримуємо постійні скарги, і таких скарг достатньо дві для того, щоб ми розпочали провадження, щоб підготували протокол і накладали штраф”, – зазначив Кремінь.

Він додав, що штрафи можуть бути оскаржені в судовому порядку і в будь-якому разі для таких претензій мають бути наведені докази.

“Я не думаю, що сьогодні якийсь із супермаркетів хоче “прославитися” на всю країну, що для них закон не закон і країна не країна. Таких у нас немає, і навряд чи вони з’являться. Тому жодних провокацій, що переслідування, мовні інспектори, таємні покупці і так далі, – у нас таких у штаті немає”, – наголосив мовний омбудсмен.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна. 

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську із 16 січня.

Із 16 січня скарги на порушення права отримувати послуги державною мовою громадяни можуть надсилати мовному омбудсмену.

Liked the article?
Help us be even more cool!