ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бабінець: російські "Дождь" та "Медуза" для мене більше профанація, ніж журналістика

04.05.2023, 13:32
Фото – slidstvo.info
Фото – slidstvo.info

Головна редакторка Слідства.Інфо Анна Бабінець вважає, що російської журналістики зараз не існує як явища, а ті медіа, які називають себе ліберальними чи опозиційними, отримують грантові кошти на висвітлення подій в Україні, не маючи доступу до території. Про це вона розповіла в інтерв’ю ІМІ.

Бабінець аргументувала свою думку тим, що той невеликий відсоток російського медіасередовища, який дійсно займався журналістикою, давно виїхав з Росії, а журналістка в екзилі не може існувати.

“Тобто вони стають колумністами, письменниками, фантастами – ким завгодно, але не журналістами. У них немає можливості висвітлювати події, відвідувати події, бути на війні ні з того боку, ні з цього боку. Відповідно, журналістики там нуль-нуль-нуль скількись відсотків”, – зазначила Анна Бабінець.

Також вона звернула увагу на те, що напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну про його велику ймовірність писали західні медіа, а російські так звані ліберальні ЗМІ називали оприлюднені дані інформаційними атаками.

“Тобто російської журналістики для мене як явища не існує. Є поодинокі острівці, переважно це розслідувачі, яких я знаю. Це “Інсайдер”, який працює з Bellingcat. Це проєкт iStories. Це маленькі розслідувачі, які намагаються щось знаходити, перебуваючи давно не в Росії, “видряпувати” якісь дані, маючи обмежений доступ взагалі до репортингу. Буває, що в них виходять дійсно якісь знахідки й іноді вони мають якусь цінність. Я б назвала ось ці два проєкти, за якими я час від часу стежу і бачу, що щось там відбувається. Інформацію вони знаходять, переважно працюючи з OSINTом, з базами даних”, – розповіла головна редакторка Слідства.Інфо.

Вона підкреслила, що найвідоміші російські медіа, які називають себе опозиційними, – “Дождь”, “Медуза” – не є для неї прикладом журналістики, адже їхні співробітники не мають доступу до місця подій. 

“Вони просто “грантожери”. Вони “з’їдають” гроші, беруть гроші на висвітлення подій в Україні, не маючи сюди доступу, не маючи тут кореспондентів. Тобто для мене це більше профанація, ніж журналістика, скажімо так”, – вважає Бабінець.

Окремо вона згадала і “Новую газету”, співробітники якої в перші місяці після повномасштабного вторгнення робили матеріали з окупованих територій і попри відкриту агресію РФ проти України продовжували дотримуватися заборон і правил Кремля щодо висвітлення війни в Україні.

“Те, що вони мали доступ до окупованих територій, то тут, мені здається, цим все сказано. Будь-хто не може мати доступу до тих територій. Зараз, мені здається, ніхто з них нікуди доступу не має. Вони можуть щось робити, але для мене не журналістика те, що роблять колишні російські журналісти. Тепер це якісь люди, які працюють в екзилі”, – резюмувала Анна Бабінець.

Як повідомляв ІМІ, за словами головної редакторки Слідства.Інфо Анни Бабінець, її редакція час від часу стикається з тиском із боку влади та військових, які намагаються цензурувати матеріали медіа. 

Нагадаємо, 1 грудня 2022 року ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Втім, 6 грудня 2022 року Національна рада з електронних ЗМІ Латвії анулювала ліцензію на мовлення телеканалу “Дождь” через загрозу національній безпеці та громадському порядку.  

2 грудня  2022 року Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії. 9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс Олексія Коростельова до чорного списку.

22 грудня 2022 року “Дождь” усе ж таки отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. У такий спосіб телеканал отримав можливість відновити мовлення в кабельних мережах ЄС. У квітні 2023 року співзасновниця “Дождя” Віра Кричевська повідомила, що західні санкції “загрожують життєздатності телеканалу”.

Liked the article?
Help us be even more cool!