ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кілька разів я була обурена манерою спілкування – Бабінець про спроби влади цензурувати матеріали

04.05.2023, 12:02
Фото – Слідство.Інфо
Фото – Слідство.Інфо

Команда незалежних журналістів “Слідство.Інфо” після повномасштабного вторгнення Росії в Україну стикалася з випадками тиску з боку влади чи військових: журналістів схиляли видалити певну інформацію.

Про це в інтерв’ю ІМІ розповіла головна редакторка Анна Бабінець.

“Щодо цензури з боку влади, то, так, ми їздимо на фронт і стикаємося з тим, що, коли матеріал вийшов, нам починають писати, телефонувати: “Видаліть це, виріжте це”. Ми маємо окремі наради для цього, обговорюємо, чи ми десь помилились, чи ми щось не врахували. Але ми такого жодного разу не робили. Тобто ми відчуваємо час від часу тиск нас: “Оце виріжте, оце псує імідж Збройних сил”, – розповіла головна редакторка.

За її словами, попри тиск журналісти не прибирають інформацію, адже українське законодавство не передбачає видалення матеріалів. Журналісти пишуть офіційні запити тим органам влади, організаціям, які мають питання до змісту їхніх матеріалів, і пропонують офіційно прояснити свою позицію.

“Ми не отримуємо відповіді на ці запити. Вимога видалити незаконна, і ми просимо описати позицію, у чому проблема. Нам її часто не описують і намагаються діяти, користуючись владою, силою, погрожують відібрати акредитацію, але я думаю, що на такий тип дій ніхто не піде. Це буде скандал. Він нікому не потрібен. Кілька разів я була обурена манерою спілкування і тим, як з нами комунікують. Але ми не робимо з цього публічних скандалів, ми виконуємо свою роботу, і принаймні наразі нічого нам видаляти не доводилося”, – зазначила Анна Бабінець.

Водночас, за її словами, до них також звертаються їхні джерела, і читачі / глядачі, невдоволені діями влади або військових. Тоді вона пропонує розглянути докази. Якщо вони є, команда працюватиме над темою. Якщо ж ні, то команда не будуватиме свій матеріал на інформації лише з джерел.

Liked the article?
Help us be even more cool!