ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві екскандидат у нардепи від Шарія очолив кафедру журналістики у військовому виші

Геннадій Ніколайчук. Фото – krainasportu.com.ua
Геннадій Ніколайчук. Фото – krainasportu.com.ua

Призначений у листопаді 2023 року керівник кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) Геннадій Ніколайчук балотувався у 2019 році до Верховної Ради України під номером 20 від “Партії Шарія”.

Про це повідомляє “Детектор медіа”, який отримав від руху “Чесно” скан з вебархіву Центрвиборчкому про підтвердження балотування Ніколайчука 2019 року.

Після того як проросійська партія не пройшла до парламенту, Ніколайчук повернувся до своєї спортивної діяльності: працював начальником групи міжнародних зв’язків Центрального спортивного клубу Збройних сил України.

Нагадаємо, що під час дії воєнного стану доступ до матеріалів Центрвиборчкому є закритим, зокрема до реєстрів виборців, відомостей про чинних нардепів і кандидатів у депутати на попередніх виборах. 

Видання надіслало запит до ВІКНУ щодо призначення соратника Шарія начальником кафедри військової журналістики й запитало, чи передбачає ця посада обмежений доступ до державної таємниці. “На даний момент ми розглядаємо цю ситуацію”, – повідомили в пресслужбі ВІКНУ вранці 6 березня.

Тим часом джерела видання у ВІКНУ повідомили, що керівництво вишу не знало про співпрацю Геннадія Ніколайчука з проросійською політичною силою.

За даними “Детектора медіа”, через кілька тижнів після призначення на посаду начальника кафедри, 8 грудня 2023 року, Ніколайчук отримав звання полковника.

Судячи з відкритих джерел, Геннадій Ніколайчук є майстром спорту з боксу, віцепрезидентом Федерації боксу міста Києва, 2017 року написав книгу “Золотарьов – тренер на рингу і в житті” про тренера братів Кличків. Також він є власником благодійного фонду “Країна спорту”.   

З журналістикою Ніколайчука пов’язує те, що він був членом правління Асоціації спортивних журналістів України.

Що відомо про Шарія та його партію

Анатолію Шарію СБУ вперше оголосила про підозру у 2021 році. Його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (“Державна зрада”) та ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”). Тоді СБУ оголосила його в розшук. Шарія затримали 2022 року в Іспанії, проте згодом іспанський суд відпустив його під підписку про невиїзд. Його екстрадиція так і не відбулася.

Крім того, у 2021 році Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо подружжя Шаріїв – Анатолія та Ольги. У 2022 році Зеленський розширив санкції проти Шарія, які стали поширюватись і на його сайти.

У липні 2023 року СБУ повідомила про нову підозру Шарію, який за завданням ФСБ Росії робив постановні відео з допитів українських полонених. Йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Також Шарію інкриміновано державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України).

Рада національної безпеки та оборони України в березні 2022 року зупинила будь-яку діяльність низки політичних партій на час воєнного стану, зокрема, “Партії Шарія”. 

Згодом Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність “Партії Шарія”. 

3 травня 2022 року Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!